Uit eten in eigen wijk


8 juli 2016
Foto keuken van restaurant Het Genot

Restaurant Het Genot is een van de populairste restaurants in de stad. Wie aan wil schuiven, moet er snel bij zijn. De laatste keer moesten de uitbaters wel vijftien mensen teleurstellen. Maar het is dan ook een bijzonder restaurant. Het personeel doet alles voor niks en de klanten betalen
maar EUR 3,50.

`Het Genot' is dan ook geen echt restaurant. Het is het bedenksel van vrijwilligers in de wijk Haren, Donk en Reit. Henna Pope is een van hen. Met een aanstekelijk Antilliaans accent vertelt ze hoe leuk het is om er aan mee te werken. "Vrijwilligerswerk geeft zelfvertrouwen en een voldaan
gevoel. Een keer in de maand is het restaurant in BBS Haren, Donk en Reit open. En na afloop ben ik echt doodop. Maar het is het waard, elke keer weer."

Weinig geld

Stella Coffie doet ook mee. Ze is de enige vrijwilligster die niet werkt als kok. "Terwijl ik best lekker kan koken", lacht ze. Stella is vooral druk met de organisatie. Want er komt veel kijken om elke derde vrijdag de boel voor elkaar te krijgen. Koks, hulpkoks, serveersters en obers,
afwassers - alle vrijwilligers moeten de mouwen opstropen. Elke keer lukt het weer. "We doen het om de saamhorigheid in de wijk te versterken", legt Stella uit. "En om mensen met weinig geld de mogelijkheid te bieden uit eten te gaan."

Dat lukt. Al was dat in het begin wel anders. Henna vertelt dat koks in het algemeen lekker eigenwijs zijn. "Voor we leerden goed samen te werken, dat duurde wel even", bekent ze. "In het begin gebruikten we spullen uit onze eigen keukens. We dachten dat het daarmee wel zou lukken. Niet dus."
Stella deed vervolgens een aanvraag bij de gemeente. Of ze wat mochten hebben van het maatschappelijk initiatieven fonds.

Vaker koken

Dat mocht. Het geld is gebruikt om spullen te kopen voor in de keuken, om boodschappen te doen en om cursussen te volgen. Want de koks en andere vrijwilligers moeten verstand hebben van allerlei regels op het gebied van hygiene. Maar ze volgden ook trainingen over gastvrouw en gastheer zijn.
En over hoe je de boekhouding doet van het restaurant."

Het succes smaakt, bijna letterlijk, naar meer. De koks, afkomstig uit diverse landen en culturen, staan te popelen om vaker te koken. En dus overwegen Henna, Stella en de andere vrijwilligers om twee keer per maand het restaurant te openen. Stella: "Ook denken we er over meer tafels aan te
schuiven. Of je nou kookt voor vijftig mensen of voor zeventig, dat maakt toch weinig uit?" Henna: "Mensen zoals Stella en ik, afkomstig van de Antillen, zijn gewend om voor hele grote gezelschappen te koken. Gezellig!"

Henna verheugt zich al op de volgende keer dat het restaurant open is. Dan mag zij koken. "Gehaktballen op zijn Antilliaans. Of nee, meer op zijn Henna's eigenlijk. Met roze salade. Ken je dat niet? Dat is salade, gemaakt van rode bietjes. Lekker hoor!"

Maatschappelijk Initiatieven Fonds

Er gebeuren mooie dingen met het geld uit het Maatschappelijk Initiatieven Fonds. In deze serie een aantal voorbeelden. Zelf een idee? Lees hier meer.

Bestanden:

* Subsidieregeling_Maatschappelijk_Initiatieven_Fonds___MIF__2016_05.pdf13.6 kB