Rijkswaterstaat presenteert toegift voor de natuur tijdens publieksdag 9 juli | Rijkswaterstaat

Rijkswaterstaat presenteert toegift voor de natuur tijdens publieksdag 9 juli

Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 01 juli 2016- Laatste update: 01 juli 2016 10:29 uur

Rijkswaterstaat presenteert extra natuurmaatregelen op de publieksdag van de Afferdense en Deestse Waarden. Eerder viel deze in het water vanwege de hoge waterstand en is nu verplaatst naar zaterdag 9 juli.

Rijkswaterstaat richt de Afferdense en Deestse waarden opnieuw in om de waterveiligheid te verbeteren. Belangrijk nevendoel daarbij is de ontwikkeling van 158 ha nieuwe riviernatuur. Gidsen van IVN nemen u mee het gebied in en vertellen u over de natuurpracht die ontstaat als de herinrichting gereed is. Rijkswaterstaat presenteert deze dag ook nieuwe plannen om de natuur nog beter te laten groeien en bloeien. Rijkswaterstaat organiseert als het ware nog een toegift voor de natuur.

Te voet gaan deelnemers het gebied in rondom de schoorsteen van de voormalige steenfabriek Turkswaard en nemen een kijkje bij dit beeldbepalende cultuurhistorisch object. De gidsen verrassen met weetjes en verhalen over deze schoorsteen. Ook zijn tijdens de wandeling de grote fotoschilderijen van de hobby-fotografen te zien. Door hun lens legden zij de afgelopen maanden het werk van Rijkswaterstaat vast. Op het centrale plein aan de Waalbandijk 65 geven Rijkswaterstaat, zandwinner Dekker, aannemer Boskalis en Staatsbosbeheer toelichting op het gebied en de werkzaamheden. U kunt per boot het werk op de zandfabriek van dichtbij bekijken. Ook kunt u in vogelvlucht een totaalbeeld krijgen van de werkzaamheden als u zich waagt aan een ritje in de tokkelbaan. Op het centrale plein worden voor kinderen allerlei doe-activiteiten georganiseerd, zoals schatgraven tussen de Waalstenen. Ook is er koffie, thee en limonade aanwezig.

Toegift

Rijkswaterstaat wil een rijk en waardevol natuurgebied in de Afferdense en Deestse achterlaten voor inwoners, recreanten en toeristen. Aangezien Rijkswaterstaat nu bezig is met grote ingrepen, is dit het moment om kansen te verzilveren. Samen met aannemer Boskalis wordt continu gekeken naar verbeteringen van de inrichting van het gebied. Na een uitvoerige verkenning heeft Rijkswaterstaat besloten tot een aantal extra natuurmaatregelen. Op zaterdag 9 juli licht Rijkswaterstaat u graag in hoe we het leefgebied van dieren en planten nog verder verbeteren, zodat ook u nog meer kunt genieten van `uw achtertuin'.

* Datum: zaterdag 9 juli

* Tijdstip: vrije inloop van 13.00 tot 17.00 uur

* Expeditie: iedere 45 minuten vertrekt een expeditie te voet

* Locatie: startpunt en doe-activiteiten vindt u aan de Waalbandijk 65 in Afferden

* Deelname: gratis

* Aanmelden: is niet nodig