Zo belangrijk is het stuwensemble

Het stuwensemble speelt een belangrijke rol in het Nederlandse watermanagement. Zonder de 3 stuwen zou de scheepvaart in de Nederrijn, Lek en IJssel in droge periodes ernstig belemmerd worden. En zou de zoetwatervoorraad in het IJsselmeer niet langer gegarandeerd zijn.

Rol in watermanagement

Rijkswaterstaat beheert de grote rivieren in Nederland. Rijkswaterstaat zorgt bijvoorbeeld voor de afvoer van water, ijs en sediment (zand en grind), de afwikkeling van de scheepvaart en het beheer van de waterkwaliteit en -kwantiteit. Binnen dat watermanagement is een belangrijke rol weggelegd voor het stuwensemble Nederrijn en Lek. Voor de bouw van de stuwcomplexen werd de scheepvaart in de Rijntakken regelmatig gehinderd door een lagere waterstand. Dat is nu niet meer aan de orde. Ook is het IJsselmeer sinds de ingebruikname van de stuw bij Driel verzekerd van voldoende zoetwater.

Voldoende zoetwater: hoe werkt dat?

Het stuwcomplex bij Driel ligt op een strategische plek: net na het splitsingspunt tussen de IJssel en de Nederrijn. Het water dat via de Rijn ons land binnenkomt, verdeelt zich over de Waal en de Rijn. De stuw bij Driel zorgt ervoor dat er voldoende water via de IJssel richting het IJsselmeer wordt gestuwd, ook in periodes van warmte en droogte. Dat is belangrijk omdat inwoners en bedrijven in de noordelijke provincies voor zoetwater zijn aangewezen op het IJsselmeer.

Verbetering vaarwegen: hoe werkt dat?

De aanleg van stuwcomplexen in de Nederrijn en Lek heeft ervoor gezorgd dat er meer water van de Rijn naar de IJssel gaat, en ook de waterstand op de Nederrijn en Lek langer op peil blijft. Hierdoor kan de scheepvaart vlot en veilig de drie rivieren bevaren.

Situatie bij hogere waterstand

Bij een hogere waterstand staan de stuwen open om het water zo snel mogelijk, op natuurlijke wijze, af te voeren. Het waterpeil hoeft in die situatie niet gereguleerd te worden: de functie van de stuwen vervalt.

Renovatiewerkzaamheden

Het is belangrijk dat de stuwcomplexen tijdens de renovatiewerkzaamheden hun functies blijven vervullen. De planning van de renovatiewerkzaamheden vindt dan ook zeer zorgvuldig plaats. Om de hinder voor de scheepvaart te beperken, worden werkzaamheden aan de stuw uitgevoerd van mei tot en met oktober. Bij het werk aan de sluizen krijgen de schippers te maken met beperkte hinder en een stremmingsperiode van 10 weken per sluis.