Renovatie stuwensemble: wat gaan we doen? | Rijkswaterstaat

De 3 stuwcomplexen hebben elk een sluis, een stuw, een bedieningsgebouw en een vistrap. Ze zijn opgeleverd tussen 1960 en 1970 en dus al 45-55 jaar in gebruik. Een aantal onderdelen is nu aan het einde van de technische levensduur. Daarom voeren we tussen 2016 en 2019 een renovatie uit. En daar komt veel bij kijken.

Repareren en vervangen

Tijdens de renovatie:

* vervangen en moderniseren we de bediening- en besturingsinstallaties van de stuwen en sluizen.

* renoveren en vervangen we sluisdeuren, vizier- en cilinderschuiven.

* schilderen we de stuwen.

* repareren we betonconstructies in de sluizen en stuwen.

* passen we de sluizen aan zwaardere schepen aan.

* realiseren we bediening op afstand van alle 3 de complexen vanuit 1 centrale bedienlocatie in Amerongen.

Automatisering

Het moderniseren van de bediening- en besturingsinstallaties en het realiseren van bediening op afstand heeft grotendeels te maken met automatisering. In voorbereiding op de renovatie zijn de stuwcomplexen in 2015 aangesloten op het landelijke glasvezelnetwerk van Rijkswaterstaat. Via deze 'digitale snelweg' verloopt straks de communicatie tussen de stuwcomplexen en de nieuwe bediencentrale in Amerongen, die nu gebouwd wordt. Op deze bedienplek komen de komende jaren alle technische systemen samen, zoals computers, camera- en radarbeelden, waterstandmeters, bedieningsinstallaties en natuurlijk de marifoon.

Uitvoering project

De renovatie van de complexen in Driel, Amerongen en Hagestein wordt tussen 2016 en 2019 uitgevoerd. De bouw van de nieuwe bediencentrale in Amerongen is volgens planning eind 2016 gereed. Vervolgens gaat het stuwensemble gefaseerd over op bediening op afstand. Eind 2019 worden alle 3 de complexen centraal bediend vanuit Amerongen.