Bediencentrale Amerongen: mooi en functioneel | Rijkswaterstaat

Het stuwensemble gaat over op bediening op afstand. Dit betekent dat de drie stuwcomplexen in Driel, Amerongen en Hagestein straks vanaf een centrale bedienlocatie worden bediend. De nieuwe bediencentrale - architectonisch mooi en functioneel - wordt gebouwd op complex Amerongen.

Bediening op afstand

De drie stuwcomplexen worden nu nog afzonderlijk bediend vanuit een eigen bedienlocatie. Op termijn gaan de complexen, net als veel beweegbare bruggen, stuwen en sluizen in Nederland, over op bediening op afstand. Rijkswaterstaat bouwt hiervoor een nieuwe bediencentrale op stuwcomplex Amerongen. Een logische plek vanwege de centrale ligging van Amerongen ten opzichte van beide andere complexen.

Minder kosten, meer service

De invoering van bediening op afstand leidt tot meer efficientie en biedt Rijkswaterstaat de mogelijkheid het serviceniveau voor vaarweggebruikers te verhogen. Door de bediening van de sluizen optimaal op elkaar af te stemmen, kunnen schepen vlotter doorvaren. Daarnaast kan de bediening van het stuwensemble in de toekomst worden verruimd naar 24 uur per dag, 7 dagen in de week. Bij noodgevallen of storingen blijft het mogelijk om de stuwen en sluizen lokaal te bedienen.

Bijzondere vormgeving

Afgelopen juni is aannemer Van Deelen gestart met de bouw van de nieuwe bediencentrale. Het mede door het College van Rijksadviseurs geselecteerde ontwerp van architectenbureau Power House Company wordt gekenmerkt door natuurlijke lijnen en bijzondere materialen. Zo is de gevel opgetrokken uit keramische tegels en glas. De speciaal ontworpen ruitvormige tegels geven het gebouw, afhankelijk van het moment van de dag, het seizoen en de plek waar de kijker staat, steeds een andere uitstraling.

Aanwinst

Wim Spenkelink, specialist Bouwkunde, Ruimtelijke Kwaliteit en Vormgeving bij Rijkswaterstaat: "Rijkswaterstaat wil dat zijn gebouwen sober, doelmatig en duurzaam zijn, zonder de ruimtelijke kwaliteit uit het oog te verliezen. In de nieuwe bediencentrale komen beide ambities samen. Het wordt een duurzaam gebouw; energiegebruik en milieulast worden beperkt. Dat zie je terug in onder meer warmte-koudeopslag, reflecterend warmtewerend glas, onderhoudsvrije tegels en de efficiente uitbreidingsmogelijkheden van het gebouw. Fossiele brandstoffen, gas bijvoorbeeld, mogen niet worden gebruikt. Qua beeld vormt de bediencentrale een reactie op het dijklichaam en de stroming van de rivier. Het dynamische gebouw is een aanwinst voor Rijkswaterstaat en de Nederlandse architectuur in de 21ste eeuw."