Update: Knesset stemt voor wet om leden af te zetten

in Israel / door Mike Durand / Gisterenavond heeft het Israelische parlement een wetsvoorstel aangenomen dat het mogelijk maakt om Knessetleden af te zetten wanneer zij 'aanzetten tot geweld of racisme, ondersteuning voor een gewapend conflict tegen Israel, of weigeren Israel als een Joodse en democratische staat' te erkennen. Het wetsvoorstel werd aangenomen meteen krappe meerderheid: 62 (van de 120) stemmen voor en 45 tegen.

De Knessetcommissie Grondwet, Recht en Justitie heeft het voorstel maandag goedgekeurd voor behandeling. Het afzetten van een parlementslid wordt wel met heel veel voorwaarden omgeven en loopt over veel schijven.

De wet maakt het mogelijk dat 70 Knesset-leden, waarvan er tien uit de oppositie moeten komen, een klacht bij de Knesset-voorzitter kunnen neerleggen als een collega gewapende strijd tegen Israel openlijk steunt, zich schuldig maakt aan opruiing, aanzet tot rassenhaat, of weigering om Israel als Joodse en democratische staat te erkennen. De voorzitter zal dan een procedure tot afzetting van dit lid in werking stellen.

Hierop zal het Knesset Huis-Comite debatteren over de ingediende klacht, waarna een stemming zal volgen. Mocht driekwart van de leden de klacht gegrond achten, dan zal er een motie tot afzetting in stemming worden gebracht. Als 90 leden voor de afzetting stemmen, dan zal het Knesset-lid worden afgezet. Het afgezette parlementslid kan zich hierop wenden tot de Israelische Hoge Raad, die de zaak dan zal beoordelen en een oordeel vellen. De wet zal niet gelden tijdens verkiezingen.

Het wetsvoorstel dat nu een wet is geworden kwam tot stand nadat drie Arabische parlementsleden op condoleancebezoek gingen bij families van Palestijnen die waren gedood bij terroristische aanslagen op Israeli's. De drie in opspraak gekomen Knessetleden werden wegens dit bezoek op 8 februari geschorst door de Ethische Commissie van de Knesset. Hanin Zoabi en Basel Ghattas kregen een schorsing van vier maanden en Jamal Zahalka een schorsing van twee maanden.

Vooral voor parlementsleden zoals Hanin Zoabi, die bekend staat als oproerkraaier en Israelische soldaten onlangs nog "moordenaars" noemde, zou de nieuwe wet mogelijkheden bieden om haar uit haar ambt te verwijderen. Premier Netanyahu zei naar aanleiding van haar opmerking over de Israelische soldaten dat "zij elke grens heeft overschreden" en dat er geen plaats voor haar is in het parlement.

Zoabi is lid van de Balad-partij, die momenteel drie zetels heeft binnen de Gezamenlijke Arabische Lijst fractie. De voorzitter van de Gezamenlijke Arabische Lijst, Ayman Odeh, dreigde zijn functie neer te leggen mocht de wet worden aangenomen.

Er was in de Knesset veel ophef over het wetsvoorstel en de Israelische president Rivlin heeft in februari al zijn zorgen geuit over het voorstel, dat nu is ingestemd. Hij is van mening dat de macht om Knessetleden af te zetten niet in handen dient te komen van collega-parlementsleden.

Foto: De Knesset