Sneller en veilig schutten recreatievaart in sluizen IJmuiden | Rijkswaterstaat

De renovatiewerkzaamheden aan de Velsertunnel zijn in volle gang. Het wegverkeer maakt daarbij gebruik van de omleidingsroute via de A9, de Wijkertunnel. Gedurende deze periode neemt Rijkswaterstaat maatregelen om te voorkomen dat op het sluizencomplex een verkeersinfarct ontstaat en dat het schutproces wordt belemmerd.

Ook zorgt Rijkwaterstaat ervoor dat de bereikbaarheid voor nood- en hulpdiensten en calamiteiten- en storingsdiensten geborgd wordt. 1 van deze maatregelen is het inzetten van stewards op de Kleine sluis om de recreatievaart sneller en veilig te kunnen schutten.

Zo min mogelijk vertraging

'Ondanks dat de noord-zuidverbinding tijdens de werkzaamheden aan de nieuwe zeesluis in stand wordt gehouden, is de sluizenroute geen geschikte omleidingsroute', zegt Annet Metten, adviseur omgevingsmanagement Zeetoegang IJmuiden. 'De zeevaart heeft namelijk altijd voorrang. Dus als een zeeschip door 1 van de sluizen vaart, heeft het verkeer direct te maken met vertraging doordat dan nog maar over 1 van de bruggen gereden kan worden.' De Kleine sluis heeft de beschikking over slechts 1 brug. Als schepen door deze sluizen worden geschut, kan het verkeer het sluizencomplex niet passeren en zal moeten wachten totdat de brug weer dicht is. 'Om het schutproces voor met name de recreatievaart zo efficient mogelijk te laten plaatsvinden, zetten we in het hoogseizoen stewards op de Kleine sluis in. Zo zorgen we voor zo min mogelijk vertraging.'

Stewards inzetten voor goede doorstroom

Deze stewards begeleiden in het hoogseizoen de recreatievaart tijdens het schutten. Dit gebeurt in de maanden juli en augustus op werkdagen tussen 09.00 en 16.00 uur en in de weekenden van 09.00 tot 17.00 uur. In de maand september begeleiden stewards de recreatievaart in drukke weekenden van 09.00 tot 17.00 uur. 'We willen zoveel mogelijk studenten van het Maritiem College (Nova College) in IJmuiden inzetten', vertelt Metten. 'Het is een groot voordeel dat zij vanuit hun maritieme opleiding bekend zijn met de Kleine sluis en affiniteit hebben met de nautische wereld. Zo helpen zij onder andere minder ervaren recreatievaarders tijdens de zomerperiode bij het invaren en afmeren', vervolgt Metten.

Brug minder lang open

De stewards werken onder toezicht van de sluisbedienaar. 'Ze krijgen instructies van de bedienaar en volgen die op', legt Metten uit. 'Ze helpen recreatievaarders met het aannemen en losgooien van de lijnen, beantwoorden hun vragen of verwijzen ze door naar de landelijke informatielijn van Rijkswaterstaat. Hierdoor blijft de brug minder lang open, wat gunstig is voor de doorstroming van het verkeer.'

Meer informatie

Meer informatie over het project vindt u op de pagina IJmuiden: bouw nieuwe, grote zeesluis.

Meer nieuws

* Meer nieuws over het project IJmuiden: bouw nieuwe, grote zeesluis