Gay Pride Jeruzalem trekt recordaantal bezoekers

Met veel veiligheidsmaatregelen is donderdagavond de jaarlijkse Gay Pride Jeruzalem gevierd. Er kwamen ongeveer 25.000 bezoekers. De veiligheidsmaatregelen waren verscherpt na de aanslag vorig jaar, door de orthodox-joodse Yishai Schlissel, die instak op de feestende menigte. De 16-jarige Shira Banki kwam om en zes mensen werden gewond. Dit jaar waren er aanwijzingen dat de broer van Yishai, Michael, van plan zou zijn een aanslag te plegen tijdens de Gay Pride in Jeruzalem.

Ongeveer 25.000 bezoekers liepen mee tijdens het jaarlijkse evenement voor de LBGT [lesbische, homoseksuele, biseksuele en transgender] -gemeenschap; dat was een record aantal bezoekers. De parade werd voorafgegaan door een trouwerij tussen twee mannen. Na de trouwplechtigheid hieven de bezoekers de regenboogvlaggen; de menigte sloeg op trommels en zwaaide met de Israelische vlag, en liepen feestelijk een stuk door de straten van Jeruzalem.

Yishai Schlissel had voor zijn dodelijke aanslag van vorig jaar ook in 2005 een steekaanval uitgevoerd op deelnemers van de Gay Pride in Jeruzalem. Hij verwondde toen drie mensen. Toen hij in 2015 zijn straf hiervoor had uitgezeten, werd hij vrijgelaten - enkele weken voor de Gay Pride waar hij zijn dodelijke aanslag pleegde. Ditmaal kreeg hij levenslang. Dit jaar waren er aanwijzingen dat Schlissels broer Michael een aanslag wilde plegen. De Israelische politie nam het zekere voor het onzekere en arresteerde hem woensdag. Vanochtend heeft de Jeruzalemse rechtbank hem vrijgelaten, maar hij heeft nog tot zondag huisarrest.

Premier Netanyahu verklaarde dat de parade in Jeruzalem niet alleen een mars voor de LBGT-gemeenschap is: 'Het is een evenement dat de gelijkheid van mensen benadrukt', stelde de Israelische premier. Daags voor de mars was er veel ophef in de orthodox-joodse gemeenschap van Jeruzalem, die de parade een "gruwel" vindt. Ook een aantal vooraanstaande rabbijnen spraken zich uit tegen de Gay Pride.