Pijpleiding koppelt Israelische waterontziltingsinstallaties

in Israel / by Mike Durand / on 25/07/2016 at 11:27 / Tags: Water

Het Israelische waterleidingbedrijf Mekorot is begonnen met het leggen van een pijpleiding die alle ontziltingsinstallaties van het land zal koppelen en aansluiten op het nationale watersysteem. Het eerste deel van de pijpleiding zal 10 kilometer lang worden, een diameter van 2,5 meter hebben en de Soreq, Palmachim en Ashdod ontziltingsinstallaties met elkaar verbinden. Het totale project om alle ontziltingsinstallaties in Israel te koppelen aan het nationale watersysteem zal ongeveer 710 miljoen euro gaan kosten.

De projectmanager van Mekorot, Ronit Akalay, noemt de aanleg van het eerste gedeelte van de pijpleiding die nu gestart is een moeilijke fase in het project. De pijpleiding wordt namelijk neergelegd op een zeer smalle strook land in de buurt van elektriciteitspalen, een natuurreservaat, een grote weg en een militaire basis. Bij het graven wordt het bedrijf ook gehinderd door aanwezige gasleidingen, waardoor samenwerking met het Israelische gasbedrijf noodzakelijk is. Tevens moest er riolering, die onderdeel uitmaakt van de infrastructuur van de Shafdan afvalwaterzuiveringsinstallatie, worden verplaatst om ruimte te creeren voor de waterleiding. Er wordt nauw samengewerkt met de Israelische Natuur- en Park-Autoriteit om het landschap zoveel mogelijk te ontzien of juist nieuwe aanplant aan te brengen.

Na het aansluiten van de watervoorziening zullen de Soreq en Palmachim ontziltingsinstallaties aangesloten worden op de nieuwe pijpleiding, waardoor het water vooral in de zomermaanden efficienter getransporteerd kan worden naar het zuiden - het Hafetz Haim reservoir en Jeruzalem -, en in de winter zou het water naar steden en gebieden in het noorden van Israel worden getransporteerd.