Netanyahu steunt Egyptische bemiddeling in vredesproces

in Israel / by Mike Durand / on 29/07/2016 at 14:03 / Tags: Egypte, Palestijnen, Terrorisme, Vredesproces

De Israelische premier Netanyahu bevestigde gisteren zijn steun voor de inspanningen van Egypte om te bemiddelen tussen Israel en de Palestijnen om het vredesproces weer op gang te krijgen. Netanyahu deed dit tijdens een feestelijk evenement op de Egyptische ambassade in Tel Aviv, waar hij was uitgenodigd door de Egyptische ambassadeur Khairat. Ook de Israelische president Rivlin was aanwezig op het feest ter ere van de Egyptische Revolutie Dag.

Netanyahu bedankte de Egyptische president al-Sissi voor zijn inspanningen om vrede in de Arabische regio te promoten. Hij sprak de hoop uit dat het vredesverdrag met Egypte, destijds het eerste met een Arabische staat, andere Arabische landen als voorbeeld zal dienen en zal leiden tot een "breedgedragen vrede" in de regio. De Israelische president Rivlin zei dat Israel 'schouder aan schouder staat met Egypte in de strijd tegen het terrorisme.'

De Egyptische ambassadeur Hazem Khairat zei tijdens zijn toespraak dat de Egyptische betrekkingen met Israel "zeker warmer" zullen zijn als het Israelisch-Palestijns conflict opgelost is. Verder zei hij dat Egypte zich in zal blijven zetten om het Arabische vredesinitiatief, een voorstel daterend uit 2002 van de Arabische Golfstaten geleid door Saudi Arabie, dat uitgaat van Israelische terugtrekking uit de bezette gebieden in ruil voor erkenning van de staat Israel door de Golfstaten.