Britse parlementsleden leren Krav Maga

in Ander nieuws / by Mike Durand / on 15/08/2016 at 13:22 / Tags: Terrorisme

De veiligheidsdienst van het Britse Parlement publiceerde eerder dit jaar een rapport waaruit blijkt dat vier op de vijf parlementsleden slachtoffer zijn geworden van "opdringerig of agressief gedrag". Aflopen juni nog werd het Britse parlementslid Jo Cox op straat doodgestoken en andere politici zijn dit jaar aangevallen met een hamer of kregen een baksteen naar zich toegeworpen. Het Britse bedrijf Parli-Training biedt Britse politici nu gratis lessen in Krav Maga aan, een Israelische vechtsport gericht op straatgevechten, om hen weerbaar te maken tegen aanslagen met bijvoorbeeld een mes.

Oprichter van Parli-Training Mendora Ogbogbo zei tegen verschillende Britse media dat haar bedrijf de politici zichzelf zal leren te verdedigen tegen aanvallers, maar ook hoe zij de aanval kunnen kiezen om de aanvaller uit te schakelen. De parlementsleden leren technieken waarmee ze snel en efficient aanvallers, met bijvoorbeeld een mes of vuurwapen, kunnen ontwapenen en zichzelf daarna in veiligheid brengen door "weg te rennen", zei Ogbogbo .

Verder leren de politici de `neushoorn' techniek welke hen in staat stelt kwetsbare delen van het hoofd te beschermen tegen slagen van een aanvaller, maar ook nog een andere techniek die hen in staat stelt zich uit de grip van een aanvaller te ontworstelen. Ogbogbo gaat ervan uit dat de politici dankzij deze technieken de cruciale "drie a vier minuten" kunnen overleven, deze tijdspanne is de gemiddelde tijd, voordat er iemand in zal grijpen tijdens een aanslag. Twee parlementsleden en 18 politiek medewerkers volgden vorige week de training en in november zal er een tweede ronde van training voor politici en medewerkers van het parlement volgen.

Krav Maga betekent in het Hebreeuws "contactgevecht" en werd in de jaren '30 uitgevonden door de Joodse vechtsporter Imi Lichtenfeld. De zelfverdedigingssport is een mix van judo, boksen en jiujitsu en gericht op het zo snel mogelijk uitschakelen van aanvallers met messen, vuurwapens of de blote vuisten.