Record aantal verdrinkingen voor kust Israel

in Israel / by Mike Durand / on 15/08/2016 at 15:02 / Tags: CIDI

Het Israelische Rode Kruis, Magen David Adom (MDA), heeft de noodklok geluid over het aantal personen dat dit badseizoen is verdronken. Het badseizoen loopt van mei tot en met oktober. Momenteel staat de teller op 39 verdronken personen; dat zijn er 17 meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Het totale aantal doden is nu al meer dan de 33 verdrinkingen die er in het hele vorige jaar te betreuren waren. De Israelische hulpdienst meldde ook dat MDA al 184 mensen heeft behandeld die in moeilijkheden waren geraakt tijdens het zwemmen in zee; vorig jaar waren dat er in dezelfde periode 100.

Een van de mogelijke verklaringen voor de toename van het aantal verdrinkingen zou de staking van strandwachten in de eerste vijf weken van het badseizoen kunnen zijn geweest. De voorzitter van de Israelische Badmeesters Vereniging, Avi Affia, verklaarde dat de staking niet als oorzaak kan worden aangevoerd. Affia zei dat toen de badmeesters staakten en niet in hun uitzichtposten zaten, het de bedoeling was dat "toezichthouders en politie" op de stranden aanwezig zouden zijn, om ervoor te zorgen dat niemand in de zee zou gaan zwemmen.

Uit de nu gepubliceerde statistieken van MDA blijkt verder dat er drie keer zoveel mannen verdrinken dan vrouwen, ongeacht de leeftijd. Tevens blijken er dit badseizoen al elf buitenlandse toeristen te zijn verdronken. Volgens MDA is dit aantal te verklaren doordat de ogenschijnlijk rustige Middellandse Zee "een vals gevoel van veiligheid" geeft. Veel buitenlandse toeristen weten niet hoe sterk de onderstroom langs de kust van de Middellandse Zee is.