Israelische inkomsten uit gas en olie 12,8% gestegen

in Israel / by Mike Durand / on 19/08/2016 at 13:01 / Tags: CIDI, Water

In de eerste helft van 2016 boekte Israel een recordbedrag van ruim 96 miljoen euro aan vergoedingen en rolyalty's uit de aardgas, olie en mineralen industrie, aldus het Israelische ministerie van Infrastructuur, Energie en Water. Royalty's ontvangen uit gas en olie stegen het afgelopen halfjaar zelfs 12,8%.

De inkomsten uit olie en gas royalty's blijken het overgrote deel van de totale inkomsten te zijn, ruim 92 miljoen euro op een totaal van 96 miljoen euro. De inkomsten uit royalty's van het grote gasveld Tamar in de Middellandse Zee zijn ongeveer 91,8 miljoen euro, bijna de totale Israelische opbrengst uit gas en olie.

Royalty's op het gebied van mineralen zijn door een wetswijziging in het najaar van 2015, naar aanleiding van de aanbevelingen van de Sheshinski 2 Comite, in de eerste helft van 2016 ruim 105% gestegen in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. De inkomsten op mineralen kwamen uit op 3,2 miljoen euro voor de eerste helft van dit jaar, vorig jaar was dit ongeveer 1,6 miljoen euro.

Minister Yuval Steinitz (Infrastructuur, Energie en Water) verwacht dat de inkomsten uit royalty's en vergoedingen de komende jaren verder zullen stijgen. De productiecapaciteit van het gasveld Tamar zal verder worden opgevoerd en het gasveld Leviathan wordt verder ontwikkeld en uitgebaat. Tevens verwacht het ministerie dat nog ongerepte gasvelden zullen worden gaan uitgebaat en dat er nog nog nieuwe gas- en olievondsten zullen volgen.