Raket uit Gaza komt neer naast huis in Sderot

in Israel / by Mike Durand / on 22/08/2016 at 12:26 / Tags: CIDI, Gaza, Hamas, raketten, Terrorisme

De veertiende raket dit jaar is vanuit de Gazastrook neergekomen in het zuiden van Israel. De raket kwam neer in een woonwijk in de stad Sderot. Buurtbewoners spraken van een wonder; de raket kwam neer op een binnenplaatsje maar plofte niet. Er vielen geen gewonden. Het Israelische leger voerde gisterenavond laat een reeks luchtaanvallen uit, vooral op doelen in de noordelijke Gazastrook nabij de stad Beit Hanoun.

De Israelische legerwoordvoerder, luitenant-kolonel Peter Lerner, zei dat het Israelische leger zich in zal blijven zetten voor stabiliteit in de regio en rust voor de inwoners van zuidelijk Israel.

Met de raketaanval hebben 'terroristen in de Gazastrook van Hamas" een duidelijk signaal gegeven, gedreven door een "radicale agenda gebaseerd op haat", aldus Lerner. Doel van de aanval is duidelijk het "toebrengen van leed, veroorzaken van angst, en terroriseren" van Israeli's. Op twee juli werd in Sderot nog een gebouw getroffen door een Gazaanse raket.

Israel houdt Hamas, de de facto machthebber in de kustenclave, verantwoordelijk voor de raketaanslag. De verantwoordelijkheid voor de raketaanval is nog door geen enkele Gazaanse terroristische organisatie opgeeist.

Bij de Israelische vergeldingsactie zouden volgens het Palestijnse ministerie voor Volksgezondheid twee mensen licht zijn gewond.

Hamas-woordvoerder Sami Abu Zuhri zei dat Hamas Israel verantwoordelijk stelt voor de "escalatie" in de Gazastrook en hij benadrukte dat de Israelische "agressie"er niet in zal slagen de "wil van onze mensen om verzet te bieden te dicteren" of te "breken".

Hamas, de terroristische organisatie die in 2007 op gewelddadige wijze de macht heeft overgenomen in de Gazastrook, heeft herhaaldelijk verklaard geen oorlog te zoeken met Israel. Hamas en Israel sloten na zomeroorlog van 2014 een wapenstilstand. De gewapende vleugel van Hamas is ook gebonden aan deze overeenkomst, maar andere terreurgroepen die actief zijn in de kustenclave, zoals de Islamitische Jihad, houden zich niet aan de overeenkomst.

Israel houdt Hamas, als de facto machthebber, verantwoordelijk voor alle aanslagen die vanuit de Gazastrook worden uitgevoerd.