OM eist gevangenisstraf tegen Hells Angel wegens afpersing


26 augustus 2016 - Arrondissementsparket Noord-Holland

De officier van justitie heeft vrijdag 1 jaar gevangenisstraf geeist tegen een 33-jarige Hells Angel. Het OM acht bewezen dat de verdachte op meerdere momenten in 2014 een man uit Alkmaar heeft afgeperst. Het slachtoffer zou bedreigd zijn met een pistool en enkele geldbedragen hebben moeten
betalen.

In september 2014 meldt een man zich bij de politie in Alkmaar met het verhaal dat zijn zoon al enige tijd zou worden afgeperst door een Hells Angel. Het daarop ingestelde politie-onderzoek lijkt dit verhaal te ondersteunen. Als de verdachte op 17 september 2014 plotseling naar het buitenland
dreigt te vertrekken, wordt hij op Schiphol aangehouden.

Ter zitting meldt de officier van justitie dat het slachtoffer erg bang is geweest voor geweld van de zijde van verdachte. "Het lidmaatschap van de motorclub Hells Angels zal daar ongetwijfeld een rol bij hebben gespeeld. De reputatie van leden van deze landelijk opererende motorclub is dat ze
zich op gewelddadige manier manifesteren, zodat het bepaald niet onlogisch is dat het slachtoffer zich bevreesd voelde."
"Aan dergelijk intimiderend en gewelddadig gedrag dient paal en perk te worden gesteld. Personen die menen zichzelf boven de wet te kunnen plaatsen dienen daar met stevige hand op te worden gecorrigeerd, of ze nu lid zijn van een voetbalclub of van een motorclub."

Volgens de officier van justitie is er gevaar voor herhaling. Naast dit gepleegde feit met een stelselmatige werkwijze, is de verdachte in het verleden al meermalen voor geweldsfeiten veroordeeld.

De rechtbank doet over 2 weken uitspraak.

Leden van Outlaw Motorcycle Gangs (OMG's) zijn regelmatig in verband te brengen met georganiseerde criminaliteit die de samenleving ondermijnt en met norm-overschrijdend gedrag.

Zij maken zich schuldig aan ernstige misdrijven. Ook is sprake van onderlinge rivaliteit tussen OMG's waarbij grof geweld niet wordt geschuwd. Dit tast de veiligheid van burgers en ondernemers aan.

Politie, Openbaar Ministerie, lokaal bestuur, Belastingdienst, FIOD en Koninklijke Marechaussee hebben hier extra aandacht voor. Iedereen dient zich namelijk aan wet- en regelgeving te houden. Met bestuurlijke maatregelen, strafrechtelijke vervolging en het onderzoeken van mogelijkheden voor
een civielrechtelijk verbod, wordt georganiseerde criminaliteit die de samenleving ondermijnt aangepakt en wordt de schijnbare onaantastbaarheid van OMG's doorbroken.

Deel dit op

*