Programma Nacht van de Vleermuis bij Sluis Eefde (26 augustus)

Programma Nacht van de Vleermuis bij Sluis Eefde (26 augustus)

Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 12 augustus 2016- Laatste update: 12 augustus 2016 10:34 uur

Vrijdagavond 26 augustus 2016 organiseren we tijdens de schemering een excursie over de aanwezige vleermuizen bij Sluis Eefde. De gewone dwergvleermuis, de meest voorkomende soort in Nederland, leeft in de bebouwing van het dorp Eefde en gebruikt de omgeving van de sluis als jachtgebied. Daarnaast vliegt de grotere meervleermuis incidenteel over het Twentekanaal.

De gewone dwergvleermuis

Vrijdag 26 augustus heeft u de kans om meer te weten te komen over deze vleermuizen en bovendien te luisteren naar het geluid dat ze maken. De entree is gratis, maar meldt u zich wel graag aan.

Programma

De excursie duurt ongeveer een uur en is geschikt voor jong en oud. Ecoloog Victor Loehr van Rijkswaterstaat begint met een toelichting over de vleermuizen. Wat zijn de verschillende karakteristieken, wat is precies hun leefgebied, wat eten ze, hoe communiceren ze, wat is hun relatie met Sluis Eefde en waarom leven hier maar twee van de achttien soorten die in Nederland voorkomen.

Na het inleidende praatje wandelen we langs het sluiscomplex om de vleermuizen te spotten. We kunnen de vleermuizen ook beluisteren met behulp van een zogeheten batdetector. Loehr: `Vleermuizen maken een heel hoog geluid (ultrasoon). Zonder detector kunnen mensen dit geluid niet horen.'

Groeiende populaties

Victor Loehr is een van de eco-engineers van Rijkswaterstaat. Loehr: `Eco-engineers houden zich bezig met de integratie van menselijke activiteiten en natuurlijke ecosystemen. Doordat er steeds meer aandacht is voor het behoud van vleermuiskolonies bij werkzaamheden zijn de populaties in Nederland weer groeiende. We zijn dus goed op weg. Maar het zal nog wel even duren voordat de soorten zijn hersteld van de zeer grote populatieafname in de vorige eeuw.' Loehr vervolgt: `Ook tijdens de bouw van de tweede sluis bij Eefde, die in 2017 begint, hebben we volop aandacht voor de daar levende vleermuizenkolonies. De werkzaamheden vinden deels echt plaats in het leefgebied van de vleermuizen, die beschermd zijn. We hebben dan ook een ontheffing van de Flora- en faunawet. Hierin staan afspraken over welke maatregelen we moeten treffen om de diertjes zo min mogelijk te verstoren. Een van die maatregelen is het plaatsen van tijdelijke vleermuisschermen. De werking daarvan lichten we 26 augustus ook toe.'

Aanmelden en tijden

Meld u uiterlijk 21 augustus aan voor de excursie door een e-mail te sturen. Geef daarin aan met hoeveel personen u komt. De excursie vindt plaats tijdens de schemering (de zon gaat onder rond 20.30 uur). De vleermuizen gaan dan jagen. De definitieve starttijd is afhankelijk van het aantal aanmeldingen. Bij grote belangstelling vindt de excursie mogelijk twee keer achter elkaar plaats. In de week voor 26 augustus sturen wij een e-mail naar de mensen die zich hebben aangemeld met de definitieve tijden en de exacte locatie waar we verzamelen. Het adres van het sluiscomplex is Kapperallee 53, Eefde.

Wacht niet te lang met aanmelden, want het aantal beschikbare plaatsen is beperkt. Bij hevige regen of onweer kan de excursie helaas niet doorgaan. Is het slecht weer, houd dan uw e-mail 26 augustus in de gaten, zodat u niet voor niets komt.

Nacht van de Vleermuis

De excursie bij Sluis Eefde vindt plaats tijdens de Europese Nacht van de Vleermuis, die dit jaar plaatsvindt in het laatste weekend van augustus. Meer dan 30 landen doen hier aan mee. In Nederland wordt het evenement gecooerdineerd en gefaciliteerd door Vleermuiswerkgroep Nederland van de Zoogdiervereniging. Zij werken daarbij onder andere samen met Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en verschillende lokale natuurverenigingen en zoogdierwerkgroepen. De activiteiten vinden plaats door het hele land en zijn geschikt voor jong en oud.