Zuidelijke Oostersluisbrug vanaf vrijdag 26 augustus weer gedeeltelijk in gebruik | Rijkswaterstaat

Zuidelijke Oostersluisbrug vanaf vrijdag 26 augustus weer gedeeltelijk in gebruik

Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 22 augustus 2016- Laatste update: 22 augustus 2016 09:18 uur

Voetgangers, fietsers en licht gemotoriseerd verkeer kunnen vanaf vrijdag 26 augustus weer gebruik maken van de zuidelijke Oostersluisbrug in Groningen. De afgelopen weken heeft Rijkswaterstaat gewerkt aan het tijdelijk herstel van de brug, die op 11 juli jl. werd aangevaren door een tankschip. Het definitieve herstel van de brug vindt de komende maanden plaats.

De inzet van Rijkswaterstaat was om de brug zodanig te repareren dat de overlast voor zowel het vaar- als wegverkeer tot een minimum beperkt zou worden. Dat is nu gelukt. De brug kan voor het einde van de schoolvakanties gedeeltelijk in gebruik worden genomen. Goed nieuws, vooral voor de scholieren die dan weer van beide bruggen aan de uiteinden van de sluis gebruik kunnen maken, waardoor lange wachttijden voor een geopende brug tot het verleden behoren.

Het zwaardere verkeer (boven de 3,5 ton) kan niet over de beschadigde brug rijden. Dat verkeer zal gebruik moeten blijven maken van de noordelijke brug. Dat betekent dat vrachtauto's langer moeten wachten voor de geopende brug, of ze kunnen kiezen voor een omleidingsroute. Pas als de brug definitief hersteld is, kan ook het zwaardere verkeer er weer gebruik van maken.

Om te voorkomen dat het zwaardere verkeer toch over de beschadigde brug gaat rijden, neemt Rijkswaterstaat, in overleg met de gemeente Groningen, provincie Groningen en Groningen Bereikbaar, een aantal maatregelen.

Er worden voor de brug hoogtebalken geplaatst met een hoogtebeperking tot 2,1 m en er wordt een zwaartebeperking in combinatie met barriers aangebracht. De weg wordt ter plekke enigszins versmald, de maximale snelheid teruggebracht naar 30 km/u en er worden verkeersdrempels geplaatst. Gedurende de eerste week houden verkeersregelaars toezicht. Er zal worden toegezien op de naleving.

Omwonenden van het Oostersluis-complex ontvangen deze week een brief waarin de maatregelen worden toegelicht.

Ondertussen lopen de voorbereidingen voor het definitieve herstel van de brug. Uit onderzoek moet blijken op welke wijze de brug gerepareerd kan worden. Daarbij wordt getracht de overlast zoveel mogelijk te beperken.