Rijkswaterstaat zet in op natuurherstel Griend

Rijkswaterstaat zet in op natuurherstel Griend

Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 26 augustus 2016- Laatste update: 26 augustus 2016 10:47 uur

Rijkswaterstaat en Natuurmonumenten zetten zich de komende weken in voor het natuurherstel van het onbewoonde Waddeneiland Griend. Aannemer Boskalis voert het project uit. Het vogeleiland voor de kust van Harlingen krijgt een brede vooroever, die Griend moet beschermen tegen verdere afslag.

Woensdag 24 augustus kreeg het project een officiele aftrap met een persexcursie naar het eiland. Een groot aantal vertegenwoordigers van de media voer mee naar het vogeleiland. Namens Rijkswaterstaat gaven Aante Nicolai en Mark van de Zande uitleg aan de journalisten.

De werkzaamheden op Griend vallen vanaf de veerboten tussen Harlingen en de eilanden nauwelijks op. Alles is er op gericht om het werk zo snel mogelijk uit te voeren, met zo weinig mogelijk hinder voor de vogels. Opdrachtgever namens Rijkswaterstaat is de directie Zee en Delta, Vaarwegonderhoud Baggeren en Bergingen. Ook Rijkswaterstaat Noord-Nederland is bij het project betrokken.

Persleiding

De afgelopen weken bracht Boskalis het benodigde materiaal ter plaatse. Vanuit de Blauwe Slenk, een geul onder Griend, transporteert een baggerschip nu dag en nacht zand via een persleiding naar het eiland. `Het zand is afkomstig uit eerder vaargeulonderhoud door Rijkswaterstaat', licht Mark van de Zande, technisch manager baggeren en bergingen toe. `Zo maken we werk met werk.'

Met een bulldozer wordt het zand verwerkt tot een 400 m brede vooroever aan de westkant van het eiland. 's Nachts gebruikt Boskalis op het eiland groen licht om de natuur te ontzien. Om de hinder voor de trekvogels te beperken, wordt het werk tijdens springtij stilgelegd.

Schelpenbanken

Op de vooroever komen rijen schelpenbanken. Hiermee wordt aangesloten bij de natuurlijke opbouw van Griend. Van nature wordt het eiland beschermd door een wal van schelpen, plantenresten en zand. Om de aantrekkelijkheid van Griend voor broedende vogels te vergroten, worden delen van Griend geplagd. Boskalis verwerkt de plaggen in de vooroever.

In de noordelijke huisdijk komt een kleine opening. Hierdoor kan het zeewater bij hoge waterstanden de kwelder inlopen en klei afzetten. Daarmee krijgt de kwelder de kans om via natuurlijke weg op te hogen. De werkzaamheden op Griend starten op 24 augustus en duren ongeveer 4 weken.