Ieder seizoen zijn eigen charme

Geplaatst op 31 augustus 2016 om 15:18

Het DierenPark is 365 dagen (dit jaar 366 dagen) per jaar open. Het is prachtig om te zien hoe het park elk jaar weer een andere verschijning heeft, passend aan de tijd van het jaar. Elk seizoen trekt het DierenPark een ander jasje aan. In de zomer is het hoogseizoen. Iedereen heeft vrij en de vakantie wordt veelvuldig gevierd tussen de dieren. De temperaturen kunnen nogal fluctueren tijdens een Nederlandse zomer, maar als het warm is, zijn de ijsje niet aan te slepen. Ook de dierbewoners genieten van verfrissende ijsjes. De ringstaartmaki's en de bavianen krijgen geen Raketje of een Cornetto, maar gezond fruit gehuld in een verkwikkend ijslaagje.

Het DierenPark is gelegen in het mooie natuurgebied Birkhoven. In de herfst tooien bomen als de eik en beuk zich in een warm kleurenpalet van rood, oranje en geel. Alsof je loopt in een levend kunstwerk. Als de bladeren zijn gevallen, levert dit natuurlijke speelattributen voor de dieren op; ik zie de beren en tijgers heerlijk ravotten in een hoop bladeren.

In de wintermaanden moet het park het doen zonder gekleurde bomen, maar dat gemis wordt ruimschoots gecompenseerd met duizenden lampjes die het park feeeriek uitlichten en knisperende vreugdevuren. De dieren zoeken in de koude maanden de warmte bij elkaar op, maar de gezellige saamhorigheid is ook bij de medewerkers en bezoekers merkbaar. Als ik struin over de besneeuwde pleinen (want in het DierenPark valt elke winter gegarandeerd een sneeuwbui), lijkt het een levend sprookje.13892237_1087539534660329_444728946260639275_n

Ik wandel deze pleinen af, de lente in. Tijdens dit seizoen staat het park bol van het nieuwe leven: eieren die uitkomen, zorgzame dierenmoeders, kinderen die zich verwonderen over de capriolen van de kleintjes. Nieuw leven geeft nieuwe energie. Energie om weer een nieuw hoogseizoen door te stomen, want voor je het weet, breekt er alweer een nieuwe zomer aan en is een jaar weer rond. Ik ben nu ruim vier jaar werkzaam in het DierenPark en elk jaar lijkt weer sneller voorbij te gaan dan het voorgaande. Niet zo verwonderlijk ook: herfst, winter, lente en zomer: het DierenPark bruist altijd van de activiteiten, waardoor de tijd voorbij vliegt.