Werkwijze toekenning huishoudelijke hulp wijzigt

Persbericht Gemeente Amersfoort – woensdag 21 september 2016

Werkwijze toekenning huishoudelijke hulp wijzigt

De werkwijze voor de toekenning van hulp in het huishouden wordt in de gemeente Amersfoort per 1 januari 2017 aangepast. In het ondersteuningsplan worden volgend jaar meer concrete afspraken gemaakt over de werkzaamheden van de hulp en de frequentie van het bezoek. Daarnaast gaat het Wijkteam het plan toetsen. Deze aanpassingen zorgen voor meer duidelijkheid en rechtszekerheid voor cliënten.

De aanleiding voor de aanpassing van de werkwijze zijn uitspraken van de Centrale Raad van Beroep in zaken die door cliënten in andere gemeenten zijn aangespannen.

Nieuwe werkwijze

De nieuwe werkwijze geldt vanaf 1 januari 2017 voor alle cliënten die een nieuw ondersteuningsplan opstellen. Dat zijn nieuwe cliënten en cliënten wiens persoonlijke situatie is veranderd of die van mening zijn dat de huidige hulp onvoldoende is. Voor bestaande cliënten wiens persoonlijke situatie niet verandert, hoeft er in de praktijk niets te veranderen. Zij houden hun indicatie en blijven de hulp krijgen die zij nu ontvangen. Wel hebben zij het recht om een herbeoordeling aan te vragen, waarna het ondersteuningsplan volgens de nieuwe werkwijze wordt opgesteld. Alle cliënten ontvangen een brief waarin deze veranderingen worden toegelicht.

Een schoon huis en passende hulp bij de persoonlijke situatie Wat niet verandert, is dat we in Amersfoort blijven kijken naar wat per persoon of huishouden nodig is qua hulp in het huishouden om te zorgen voor een schoon huis. De nieuwe werkwijze geeft cliënten meer duidelijkheid over wat ze aan hulp kunnen verwachten. De extra controle door het Wijkteam biedt cliënten meer rechtszekerheid.