Archeologische vondst heeft geen gevolgen voor werk aan verbindingsweg Deventer-Zwolle

Archeologische vondst heeft geen gevolgen voor werk aan verbindingsweg Deventer-Zwolle

Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 29 september 2016- Laatste update: 29 september 2016 11:34 uur

Ter voorbereiding op de werkzaamheden aan de nieuwe verbindingsweg Deventer-Zwolle heeft Heijmans proefsleuven gegraven. Dit om te onderzoeken of de ondergrond archeologische resten bevat. In 1 van de proefsleuven zijn 45 sporen van paalkuilen aangetroffen. Deze resten worden in het archeologisch archief opgenomen.

Eerder zijn tijdens een archeologisch onderzoek vermoedelijke prehistorische grondsporen aangetroffen op gronden van bedrijventerrein Ecofactorij. Deze grondsporen lopen mogelijk door in de grond bij de verbindingsweg Deventer-Zwolle in het knooppunt Beekbergen. Daarom heeft Heijmans hier 5 proefsleuven gegraven van 4 m breed en 15 m lang. Archeologen hebben deze proefsleuven onderzocht om te beoordelen of er sprake is van sporen en/of vondsten met een archeologische waarde.

Sporen van paalkuilen

In 1 van de proefsleuven zijn 45 sporen van paalkuilen aangetroffen. Dit zijn verkleuringen in de bodem waar vroeger (houten) palen hebben gestaan, wat duidt op overblijfselen van een bouwwerk. Onderzoekers hebben vastgesteld dat deze palen stammen uit de periode van de Late Prehistorie tot aan de Nieuwe Tijd. Er zijn geen restanten gevonden van gebruiksmateriaal, zoals potten en pannen. Daarom gaat het waarschijnlijk om restanten van bijvoorbeeld 1 of meerdere schaapskooien, veldschuren of gebouwen waar plaggen of hooi werd opgeslagen.

Vondst opgenomen in archief

De archeologen hebben ook onderzocht of deze restanten behouden moeten blijven en op welke manier. Het advies is de paalkuilen in de grond te bewaren en op te nemen het archeologisch archief. Volgens hen is opgraven van de vondst en conserveren niet nodig. Dit betekent dat Heijmans door kan gaan met de werkzaamheden aan de verbindingsweg Deventer-Zwolle zoals deze gepland zijn. Meer informatie vindt u op de projectpagina Uitbreiding A1 Oost.

Meer nieuws

* Meer nieuws over Uitbreiding A1 Oost