'Structurele veranderingen kunststof recyclingmarkt nodig'

03 oktober 2016

Alleen wanneer grootschalige recycling van kunststoffen tot stand komt, kan de circulaire economie in Nederland doorbreken.

Dit stellen diverse partijen in het Masterplan Kunststof Kringloop, waar Windesheim een van de ondertekenaars van is. `Er zijn talloze bedrijven en initiatieven op het gebied van circulaire economie en recycling van materialen, maar een echte doorbraak vereist een gezamenlijke visie en plan van aanpak', zegt Margie Topp, lector Kunststoftechnologie bij Windesheim. Het lectoraat Kunststoftechnologie heeft deze thema's al jaren als speerpunten in haar onderzoek en onderschrijft daarom de boodschap van het Masterplan om duurzaamheid en circulair perspectief te verweven in materiaalgebruik en ontwerp.

Overkoepelende visie

Belangrijke onderdelen van dit plan vormen een overkoepelende visie op het hele systeem, stimulerend overheidsbeleid en normering die in lijn is met recycling. Ook voor toegepast onderzoek is een belangrijke plek weggelegd. `In een circulaire economie wil je producten al vanaf het moment van ontwerp klaarmaken om te kunnen hergebruiken', zegt Christiaan Bolck, programma manager bij Wageningen Food & Biobased Research. `In de gesloten kringloop hebben zowel recyclaat materiaal als biobased kunststoffen hun eigen plek. Die kringloop van productie, gebruik en hergebruik leidt tot een veel kleinere CO2-voetafdruk. Maar deze kunststoffen hebben nieuwe eigenschappen, en vragen om nieuwe normen en recyclingopties.'

Het Masterplan Kunststof Kringloop geeft zowel belemmeringen als oplossingen aan: `Wanneer we markt, technologie/wetenschap en beleid op een lijn brengen, kunnen we de recyclingmarkt volwassen maken en echt kringlopen gaan sluiten', zegt Erik de Ruijter, directeur Beleid en Advies bij de Federatie Nederlandse Rubber- en Kunststofindustrie (NRK). `We weten wat er moet gebeuren om dat te bereiken, nu moeten we het nog gaan doen.'

* Lees bij NRK: het persbericht van de initiatiefnemers en het volledige Masterplan Kunststof Kringloop.

* Meer weten over de nieuwste inzichten over hergebruik van end-of-life-composieten? Op 5 oktober houdt Windeseim het symposium 'Hergebruik van thermoharde composieten'.

* Lees meer over onderzoek naar kunststoftechnologie op Windesheim.