Fusieverkenningen Havenziekenhuis en IJsselland Ziekenhuis en partnership met Erasmus MC

3 oktober 2016

Het Havenziekenhuis, IJsselland Ziekenhuis en Erasmus MC voeren verkennende gesprekken met elkaar om te komen tot vergaande samenwerking. De denkrichting is een fusie tussen het Havenziekenhuis en IJsselland Ziekenhuis, waarbij de ziekenhuizen tevens een partnership aangaan met het Erasmus MC.

Door de samenwerking blijven hoog gespecialiseerde zorg en zorg met persoonlijke aandacht optimaal beschikbaar in de verzorgingsgebieden van de ziekenhuizen. De drie partijen kunnen elkaar op verschillende gebieden versterken. Het IJsselland Ziekenhuis is sterk in tweedelijnszorg en biedt op onderdelen topklinische zorg, in het bijzonder op het gebied van maag-, darm- en levergeneeskunde. Met het Erasmus MC als partner kan het IJsselland Ziekenhuis deze positie naar de toekomst toe borgen.

De kleinschaligheid van het Havenziekenhuis ontwikkelt zich de laatste jaren als een belemmering voor een goede financiele performance. Het Havenziekenhuis wordt door de schaalgrootte voor problemen gesteld die het ziekenhuis niet zelfstandig kan oplossen. Door een nauwe samenwerking met het IJsselland Ziekenhuis en het Erasmus MC worden deze problemen hanteerbaar en kan het Havenziekenhuis goede zorg met persoonlijke aandacht blijven leveren.

Het Erasmus MC bouwt aan een nieuw ziekenhuis voor de toekomst. Dat ziekenhuis zal over minder bedden beschikken. Zoals alle UMC's zal ook het Erasmus MC zich meer gaan toeleggen op tertiaire zorg en complexe zorg. Deze twee ontwikkelingen maken het voor het Erasmus MC noodzakelijk om tweedelijnszorg af te stoten. Een partnership zal bovendien een positieve bijdrage leveren aan de onderzoeksmogelijkheden van het Erasmus MC en de samenwerking op het gebied van opleidingen.

Door de krachtenbundeling blijft specialistische zorg en `zorg met de menselijke maat' optimaal beschikbaar in het centrum en aan de oostkant van Rotterdam, in Capelle aan de IJssel en de Krimpenerwaard. De patient wordt altijd op de juiste locatie voor zijn of haar problemen geholpen en doorverwijzingen lopen soepel.

Vragen en antwoorden voor patienten

Wat is de reden van de fusieverkenningen en verdere samenwerking met het Erasmus MC? Er zijn verschillende redenen voor ziekenhuizen om nauwer met elkaar samen te werken en/of te fuseren. Binnen het zorglandschap zien we dat er meer wordt geinvesteerd in bijvoorbeeld ICT. Daarnaast nemen kwaliteitseisen toe, is er sprake van veranderend inkoopbeleid en prijsbeleid van zorgverzekeraars. Universitaire medisch centra moeten basiszorg afstoten en zich meer toeleggen op complexe zorg (transplantaties, zeldzame ziektes enz). Door de krachtenbundeling van het Havenziekenhuis, het IJsselland Ziekenhuis en het Erasmus MC blijft hoog specialistische zorg en `zorg met de menselijke maat' optimaal beschikbaar in het centrum en de oostkant van Rotterdam, in Capelle aan den IJssel en de Krimpenerwaard.

Hoe lang gaat het duren voordat de fusie rond is? We voeren nu volop gesprekken en de denkrichting is een fusie. Of het tot een fusie komt, daarover moeten ook de Nederlandse Zorgautoriteit en Autoriteit Consument & Markt zich nog buigen.

Wat betekent de voorgenomen fusie concreet voor patienten van het Havenziekenhuis en voor patienten van het IJsselland Ziekenhuis?

Dat wordt nog uitgewerkt door de ziekenhuizen. De nieuwe fusie-organisatie blijft gespecialiseerd op onderdelen van ziekenhuiszorg, zoals Tropengeneeskunde, Ouderengeneeskunde, chronische zorg en maag-, darm- en levergeneeskunde. De komende tijd wordt verder verkend hoe we de zorg het beste kunnen inrichten en op welke locatie in het belang van de patient. De nieuwe fusie-organisatie werkt intensief samen met het Erasmus MC.

Wanneer gaan patienten iets merken van de voornemens?

Het is nog volop onderwerp van gesprek hoe we de zorg kunnen gaan inrichten. Zodra daar duidelijkheid over is zullen we dat bekend maken. We informeren huisartsen, patienten en andere groepen tijdig. Patienten kunnen in de overgangsfase in beide ziekenhuizen blijven rekenen op goede zorg.

Wat hebben de financiele cijfers van het Havenziekenhuis te maken met de voorgenomen fusie en samenwerking met het Erasmus MC? Het kleine Havenziekenhuis staat bekend om haar specialisatie in Tropen- en Ouderengeneeskunde en om haar goede zorg met persoonlijke aandacht. Aan de andere kant is de kleinschaligheid van het Havenziekenhuis ook een belemmering voor goede financiele cijfers. Kleine ziekenhuizen hebben het financieel lastig door dalende opbrengsten en stijgende kosten en de hoge investeringen die nodig zijn, bijvoorbeeld voor ICT. Door een nauwe samenwerking met het IJsselland Ziekenhuis en het Erasmus MC is een financieel gezondere toekomst mogelijk en kan het Havenziekenhuis goede zorg met persoonlijke aandacht blijven leveren.

Gaan de twee ziekenhuizen samen in een gebouw?

Nee, de bedoeling is dat we de zorg op beide locaties, dus zowel in Capelle als in Rotterdam, aanbieden. We werken aan de manier waarop we daar vorm aan gaan geven.

Is er straks niet meer op alle plekken de zorg beschikbaar die er nu is?

De nieuwe fusie-organisatie blijft algemene ziekenhuiszorg zorg leveren. We verwachten dat we niet alle zorg op beide locaties blijven aanbieden. Maar hoe de verdeling van zorg per locatie er precies uit komt te zien is nog onderwerp van gesprek tussen de drie ziekenhuizen.

Wat betekent dit voor de bestaande specialisaties van het Havenziekenhuis: Tropen- en Ouderengeneeskunde?

Deze specialisaties stellen we in de samenwerking met hetErasmus MC veilig voor de toekomst.

Wat betekent dit voor de zorg in het centrum en oosten van Rotterdam, Capelle aan den IJssel en de Krimpenerwaard?

Met de krachtenbundeling blijft specialistische zorg en `zorg met de menselijke maat' optimaal beschikbaar in het centrum en aan de oostkant van Rotterdam, in Capelle aan de IJssel en de Krimpenerwaard. De patient wordt altijd op de juiste locatie voor zijn of haar problemen geholpen en doorverwijzingen lopen soepel. De specialisaties van de beide ziekenhuizen worden in samenwerking met het Erasmus MC geborgd.

Wat houdt het partnership tussen de nieuwe gefuseerde ziekenhuisorganisatie en het Erasmus MC in?

De samenwerking biedt de mogelijkheid om de specialisaties van het IJsselland en het Havenziekenhuis naar de toekomst veilig te stellen door inhoudelijke samenwerking met het Erasmus MC. De samenwerking biedt kansen om de zorg door huisartsen, de twee algemene basiszorg ziekenhuizen en de hooggespecialiseerde zorg van het Erasmus MC beter met elkaar te verbinden en beter op elkaar te laten aansluiten. Voor het Erasmus MC levert de samenwerking een bijdrage aan de onderzoeksmogelijkheden.

De bestaande samenwerking tussen het Havenziekenhuis en het Erasmus MC wordt voortgezet. Bijvoorbeeld in het Academisch Borstkankercentrum, het Alzheimercentrum zuidwest Nederland en KinderHaven.