Koenders: Guterres is een daadkrachtige en ervaren leider

Nieuwsbericht | 05-10-2016 | 23:50

Antonio Guterres is volgens minister Koenders van Buitenlandse Zaken zeer geschikt als secretaris-generaal van de Verenigde Naties. `Guterres is een daadkrachtige en ervaren leider en beschikt daarmee precies over de kwaliteiten die nodig zijn om deze zware functie te vervullen', zegt Koenders.

De Algemene Vergadering van de VN moet formeel nog een benoemingsbesluit nemen. `Informeel wil ik Guterres alvast van harte feliciteren', aldus Koenders. Hij kijkt ernaar uit om met de vroegere Portugese premier samen te werken, speciaal ook als Nederland in 2018 lid is van de Veiligheidsraad.

Koenders heeft er vertrouwen in dat Guterres zijn belofte nakomt om de plannen voor hervorming van de VN uit te voeren. `Guterres is iemand die het gezag heeft tegenstellingen te overwinnen en de VN effectiever te maken nu dat zo broodnodig is. Hij heeft een krachtige hervormingsagenda voor veiligheid, klimaat, ontwikkeling en migratie. Guterres heeft zich ook sterk uitgesproken voor modernisering van vredesmissies, waarbij er meer aandacht moet komen voor de preventie van conflicten. Daar dringt Nederland ook al tijden op aan', aldus Koenders.

Guterres was 10 jaar lang de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen en heeft daardoor ook te maken gehad met de effecten van conflicten. Koenders: `In deze tijd met het hoogste aantal vluchtelingen sinds de Tweede Wereldoorlog kon het niet beter uitpakken dan dat Guterres de VN gaat leiden'.

`Ik heb in de jaren '90 in veel internationale delegaties met Guterres gereisd en hem meegemaakt toen ik ondersecretaris-generaal van de VN was in Mali en Ivoorkust. Hij heeft de vluchtelingenorganisatie van de VN stevig hervormd en is resultaatgericht. Dat hebben we nodig', aldus Koenders.