Koenders naar Myanmar en overleg ASEAN-EU in Thailand

Nieuwsbericht | 09-10-2016 | 10:35 - Minister Koenders van Buitenlandse Zaken brengt deze week een bezoek aan Myanmar en Thailand. Het is het eerste politieke bezoek van Nederland aan de nieuwe regering van Myanmar.

Daarmee wil Koenders steun betuigen aan de democratische ontwikkelingen in het land en bespreken hoe Nederland verder kan bijdragen aan de positieve ontwikkelingen die plaatsvinden. Tegelijkertijd zal hij spreken over de uitdagingen waar de nieuwe regering voor staat, zoals het vredesproces en verbetering van de mensenrechtensituatie.

Koenders opent in Yangon de Nederlandse ambassade. Daarmee onderstreept hij namens Nederland het vertrouwen in de democratische veranderingen en in de grote mogelijkheden die het land biedt. Nederland wil de handel met Myanmar bevorderen, maar ook investeren in het democratiseringsproces en de verbetering van de mensenrechtensituatie in het land. In 2013 werd er een Nederlands handelskantoor geopend in Myanmar. Sindsdien zijn de handelsbetrekkingen met het land flink gegroeid. Het handelskantoor is nu omgevormd tot een ambassade.

Tijdens zijn bezoek spreekt de minister ook met vertegenwoordigers van Nederlandse bedrijven en van de Myanmarese regering, onder wie zijn ambtgenoot Aung San Suu Kyi. Verder staat er een bezoek aan de staat Rakhine op het programma. Koenders zal met betrokkenen spreken over de etnische spanningen die er zijn en benadrukken dat er een duurzame oplossing moet komen voor de problemen rond de Rohingya moslimminderheid.

Na zijn bezoek aan Myanmar reist Koenders door naar Thailand, waar hij zal deelnemen aan een bijeenkomst van de Associatie van Zuidoost-Aziatische Naties (ASEAN) en de Europese Unie. Daar wordt onder meer gesproken over samenwerking op maritieme veiligheid, terrorismebestrijding en migratie en mensensmokkel. Nederland hecht groot belang aan het verder versterken van de samenwerking tussen de ASEAN en de EU.