Uitkomst gesprekken na motie voor alternatieven bomenkap Kampen en Varik bekend | Rijkswaterstaat

Uitkomst gesprekken na motie voor alternatieven bomenkap Kampen en Varik bekend

Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 13 oktober 2016- Laatste update: 13 oktober 2016 12:00 uur

Begin juli zette de Tweede Kamer de plannen voor bomenkap in Kampen en Varik tijdelijk stop.

Aan Rijkswaterstaat werd gevraagd om 'nog eenmaal in overleg met natuurorganisaties te bezien of minder ingrijpende maatregelen een werkbaar alternatief kunnen vormen voor de nu geplande bomenkap. Dit omdat in deze gebieden grote maatregelen op het gebied van waterveiligheid op stapel staan.' De minister heeft de Tweede Kamer per brief (PDF, 107,82 KB) over de uitkomst van de gesprekken geinformeerd.

Gebied rond Kampen

De gesprekken die Rijkswaterstaat daarop voerde met (natuur)organisaties in en rond Kampen, zoals Vogelbescherming Nederland, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en diverse gemeenten, leverden geen wezenlijk nieuwe inzichten op. De plannen voor Kampen worden nu ongewijzigd uitgevoerd. Organisaties waren positief over de zorgvuldige aanpak van Rijkswaterstaat, de samenwerking, en de wijze waarop er gesproken is over het vinden van balans tussen natuur en waterveiligheid. Wel betreurde een aantal partijen dat er niet gekozen is voor een meer integrale aanpak, waarbij ook andere mogelijkheden hadden kunnen worden ingezet, denk aan het graven van geulen. Waardevolle, maar niet wettelijk beschermde, natuur had dan mogelijk kunnen blijven staan. De natuurorganisaties erkennen dat deze aanpak meer tijd en geld zou hebben gekost.

Gebied rond Varik

Het hierboven geschetste beeld geldt op hoofdlijnen ook voor Varik, op 1 uitzondering na. Voor de Stiftsche Uiterwaarden is in overleg met de eigenaar het plan aangepast. Met als resultaat: een beter doortimmerd plan met meer oog voor landschappelijke waarden. In overleg met de eigenaar en beheerder van het gebied wordt de komende weken het plan verder uitgewerkt. Waar mogelijk kan een deel van het nieuwe ontwerp binnen de bestaande onherroepelijke vergunning worden uitgevoerd.

Meer informatie

De werkzaamheden bij Kampen en Varik vallen onder de uitvoering van Programma Stroomlijn. Meer informatie hierover vindt u op de projectpagina Programma Stroomlijn.