Assad's vrouw strijdbaar en blijft in Syrie

in Midden-Oosten / by Mike Durand / on 19/10/2016 at 10:50 / Tags: VS

Asma al-Assad, de vrouw van de Syrische president Bashar al-Assad, heeft voor het eerst sinds de burgeroorlog in 2011 begon een openbaar interview gegeven met de Russische tv-zender Russia24. De presidentsvrouw zegt dat zij verscheidene voorstellen heeft afgewezen om het verscheurde land land met haar kinderen te ontvluchten. Asma noemde dit soort voorstellen een "poging om het geloof van de mensen in hun president te doen wankelen'.

De 41-jarige Asma sprak tijdens het interview over de herhaaldelijke aanbiedingen die zij en haar kinderen hebben gekregen om het land te verlaten of te "ontvluchten" en dat zij dit heeft geweigerd omdat ze "er nooit aan heeft gedacht ergens anders te zijn" dan in Syrie. Veiligheidsgaranties, bescherming voor mijn kinderen en zelfs financiele zekerheid is haar aangeboden zei ze tijdens het interview. Daarna ging de presidentsvrouw in de aanval en zei dat deze aanbiedingen tot doel hadden om het vertrouwen in "hun president te verbrijzelen" in plaats van een plan dat zich richt op "mijn welzijn of dat van mijn kinderen". Over haar man Bashar spreekt zij lovend en zei dat hij zijn "vaderrol heel ernstig" en dat hij een zeer "onbaatzuchtig mens" is.

IFrame

Video: Asma al-Assad interview met Russia24 (Engels gesproken), bron: Presidency of Syria

Verder dankte zij Rusland voor de steun aan Syrie en zei dat de toestand in het door oorlog verscheurde land "zonder de juiste vrienden veel erger had kunnen zijn". Tevens ging zij in op de verslaggeving over burgeroorlog in het land en waarschuwde dat de westerse media "eenzijdig" over het conflict verslag doet. Asma wees op de vele berichten van aangespoelde Syrische kinderen op de kusten langs de Middellandse Zee. De westerse media zwijgen volgens haar veelal over de bloedbaden die terroristen aanrichten onder de Syrische bevolking en zei: "de dood van elk kind is een verlies voor Syrie". Sinds 2011 zijn er al zeker 300.000 Syriers omgekomen door de voortdurende oorlog in het land.

Asma al-Assad werd in 1975 in Londen geboren als dochter van Syrische ouders. Zij werkte voordat zij in 2000 met Bashar al-Assad trouwde als investeringsbankier. Bashar al-Assad had toen net de macht in Syrie gekregen omdat zijn vader Hafez, zijn voorganger als president, kort daarvoor was overleden. Asma en Bashar hebben tijdens hun 16-jarige huwelijk drie kinderen gekregen. De afgelopen maanden stapt Asma vaker uit de schaduw en laat zich tijdens openbare evenementen die haar man bijwoont steeds vaker aan zijn zijde zien. Asma heeft ook een Instagram account waar zij regelmatig foto's en selfies op plaatst van ontmoetingen met lachende kinderen, atleten en afgestudeerden. De Verenigde Staten doen dit af als "een verachtelijke PR stunt' van het Assad-regime.