Procedure benoeming burgemeester


Op 1 juli 2011 werd Pieter Broertjes benoemd tot burgemeester van Hilversum. Een burgemeester wordt benoemd voor een periode van zes jaar. Dat betekent dat de gemeenteraad van Hilversum zich de komende maanden bezig zal houden met de herbenoemingsprocedure voor de burgemeester per 1 juli 2017.

Verzoek van Commissaris van de Koning

Recent ontving de raad een brief van de Commissaris van de Koning van Noord-Holland, de heer J. Remkes. In deze brief verzoekt de commissaris het presidium van de gemeenteraad om aan de slag te gaan met een herbenoemingsprocedure voor burgemeester Broertjes.

Profielschets

In 2011 is een profielschets gebruikt in de benoemingsprocedure die heeft geleid tot de benoeming van burgemeester Pieter Broertjes. Op basis van deze profielschets en de bevindingen van de afgelopen zes jaar zal de commissie met de werkzaamheden starten.

Procedure

De procedure bestaat uit een gesprek tussen de burgemeester en de vertrouwenscommissie, bestaande uit vertegenwoordigers van de in de raad aanwezige politieke fracties. Meestal zijn dit de fractievoorzitters. Het is vervolgens aan die vertrouwenscommissie om een verslag van bevindingen op te
stellen en op basis van het verslag al dan niet aan de raad voor te stellen de burgemeester voor te dragen bij de Minister voor herbenoeming. In een verordening worden taak, samenstelling en werkwijze van deze commissie vastgelegd. De raad stelt deze verordening vast in de vergadering van 14
december 2016. Op 1 december brengen de fractievoorzitters als opmaat voor de procedure een bezoek aan de Commissaris. Gedurende de hele procedure werken de commissaris van de Koning en de vertrouwenscommissie nauw samen.

Voordracht

De raad vergadert in een besloten vergadering over het verslag van bevindingen. De raad stemt vervolgens over de voordracht. In een openbaar gedeelte van de vergadering wordt de voordracht bekend gemaakt.

Bijlage:

Brief J.W. Remkes inzake herbenoeming burgemeester (pdf. 90kB)