Minister Schultz van Haegen geeft startsein bouw nieuwe zeesluis | Rijkswaterstaat

Minister Schultz van Haegen geeft startsein bouw nieuwe zeesluis

Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 31 oktober 2016- Laatste update: 31 oktober 2016 14:54 uur

Woensdag 7 september was het zover. Minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) gaf samen met de provincie Noord-Holland, gemeente Amsterdam, Havenbedrijf Amsterdam NV en de burgemeester van gemeente Velsen het officiele startsein voor de bouw van de nieuwe zeesluis in IJmuiden. Met 1 druk op de knop kon de officiele bouw van de grootste zeesluis ter wereld beginnen.

Na bijna 100 jaar is de Noordersluis in IJmuiden aan vervanging toe. De nieuwe grotere zeesluis moet ruimte bieden aan steeds groter wordende zeeschepen en zo de bereikbaarheid van de haven van Amsterdam verbeteren en de economie in de regio stimuleren. Vanwege de omvang is de bouw een uitdaging, want tijdens de bouw moeten zowel de wegverbinding over het sluizencomplex als het sluizencomplex zelf zo veel mogelijk ongehinderd open blijven. De nieuwe sluis is naar verwachting in 2019 beschikbaar voor de scheepvaart.

Inventief bouwen

In haar toespraak ging de minister dieper in op de inventieve manier waarop de nieuwe zeesluis gebouwd gaat worden. `Deze megaklus is een prachtig voorbeeld van inventief bouwen. Er wordt gebouwd op een heel klein gebied tussen de andere sluizen in. En dat terwijl de winkel open moet blijven.' Andere inventieve onderdelen van de nieuwe sluis zijn de deurkassen. Dat zijn grote betonconstructies waar de sluisdeuren in rollen als ze open gaan. Deze deurkassen, die 80 m x 55 m en 80 m x 26 m zijn, worden op het maaiveld gebouwd en vervolgens afgezonken. Op die manier hoeft de aannemer niet eerst een diepe bouwkuip te maken en heeft de omgeving weinig last van de werkzaamheden.

Werk en lesprogramma voor de regio

Aannemersconsortium OpenIJ gaat mensen uit de regio, die al langer dan 3 maanden geen werk hebben, een tijdelijk werktraject aanbieden. De werkgeversservicepunten Groot-Amsterdam, IJmond Werkt! en Zuid-Kennemerland gaan hiervoor op zoek naar kandidaten. Er zijn al diverse arbeidsplaatsen gecreeerd voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Ook start dit schooljaar een lesprogramma voor scholen in de regio om jongeren enthousiast te maken voor een carriere in de techniek.

Uitkijkpunt

Ten noorden van de Noordersluis is een uitkijkpunt gebouwd. Het uitkijkpunt is 12 m lang, 3 m breed en 6 m hoog. Vanaf hier zijn de bouwwerkzaamheden van dichtbij te bekijken. Er kunnen maximaal 50 mensen op het plateau staan. Het uitkijkpunt staat binnen de hekken van het bouwterrein van OpenIJ (herkenbaar aan de bouwkeet) en is te vinden door de borden OpenIJ te volgen.

Wat betekent de Zeesluis?

Wat de Zeesluis betekent voor de regio, het Noordzeekanaal en de toegang tot de haven van Amsterdam, leggen de betrokken partijen uit in een 7 minuten durende film.

Meer nieuws

* Meer nieuws IJmuiden: bouw nieuwe, grote zeesluis