Acties winteroffensief tegen woninginbraken


Acties winteroffensief tegen woninginbraken

Laatste update:
03-11-2016 | 10:45

Leiden e.o. - Hoewel het net herfst is, is de politie zondag 23 oktober het winteroffensief gestart tegen woninginbraken. Samen met partners als gemeenten en buurtpreventieteams zijn er steekproefsgewijs preventieacties gehouden. Zo werd er bij schemer door een wijk gelopen waar veel wordt
ingebroken en werden bij onverlichte woningen een brief met de preventieflyer `Licht zet inbrekers in het zicht' in de bus gestopt.

Naast een duidelijke toename in de wintermaanden tonen de inbraakcijfers ook een verschuiving van het tijdstip waarop inbrekers hun slag slaan. In de wintermaanden wordt namelijk meer in de avonduren ingebroken, terwijl 's zomers inbrekers brutaler lijken te zijn en de middag de voorkeur
heeft. De campagne `Licht zet inbrekers in het zicht' wijst bewoners op het risico dat zij in de donkere uren lopen om slachtoffer te worden van inbraak in hun woning.

Katwijk

In de campagneweek `Licht zet inbrekers in het zicht' hielden politievrijwilligers van het team Katwijk diverse preventieacties. Zij controleerden op onverlichte woningen in Rijnsburg in de omgeving van de Oegstgeesterweg en de Tulpenstraat, in Katwijk op de Nachtegaallaan, Baljuwstraat en in
de Molenwijk, en in Valkenburg in de omgeving van de Middenweg. Op al deze locaties werd de afgelopen periode ingebroken.

Om de bewoners ervan bewust te maken dat onverlichte woningen een doelwit voor inbrekers zijn, omdat duidelijk is dat bewoners wellicht niet thuis zijn en zij ongezien hun slag kunnen slaan, is er een flyer met preventietips in de brievenbus gestopt.

Bollenstreek

In de campagneweek `Licht zet inbrekers in het zicht' hielden agenten van het team Bollenstreek diverse preventieacties. Zij controleerden op onverlichte woningen in:

* Hillegom, onder andere in de wijken Centrum, Elsbroek, Patrimonium, de Vossepolder en Meer en Dorp.
* Lisse, in de wijken Meerenburg en Zeeheldenbuurt

Bij de acties in Hillegom werd samengewerkt met een aantal ambtenaren van de gemeente, ondermeer de burgemeester en wethouders. In totaal werden in Lisse 58 en in Hillegom 223 onverlichte woningen aangetroffen.

Om de bewoners ervan bewust te maken dat onverlichte woningen een doelwit voor inbrekers zijn, omdat duidelijk is dat bewoners wellicht niet thuis zijn en zij ongezien hun slag kunnen slaan, is er een flyer met preventietips in de brievenbus gestopt.

Leiden

In de campagneweek `Licht zet inbrekers in het zicht' hielden agenten van het team Leiden Zuid op donderdagavond 27 en vrijdagavond 28 oktober preventieacties. Zij controleerden tijdens voetsurveillance op onverlichte woningen in straten waar recent werd ingebroken.

In totaal bekeken zij ongeveer 600 woningen, waarvan er zo'n 100 geheel onverlicht bleken. Om de bewoners ervan bewust te maken dat onverlichte woningen een doelwit voor inbrekers zijn, omdat duidelijk is dat bewoners wellicht niet thuis zijn en zij ongezien hun slag kunnen slaan, is er een
flyer met preventietips in de brievenbus gestopt.

Op donderdag was er een verkeerscontrole waaraan ook werd meegewerkt door het team Verkeer en de Belastingdienst. Bij deze controle was er extra aandacht voor bekende woninginbrekers en het terugdringen van woninginbraken. In totaal zijn ongeveer 60 voertuigen gecontroleerd. Woninginbrekers of
inbrekersgereedschap werd niet aangetroffen. Wel werden processen-verbaal geschreven voor het rijden onder invloed (1x) en diverse verkeersovertredingen. De Belastingdienst heeft negen voertuigen direct in beslag genomen. In totaal werd een bedrag van meer dan 30.000 euro aan achterstallige
belasting direct geind.

Volgers op Social Media werden ook gewezen op de diverse preventieacties, waarbij ook preventietips zijn meegegeven.

Licht, zicht en sociale controle

Licht, zicht, tijdschakelaars en sociale controle kunnen er voor zorgen dat inbrekers uw huis links laten liggen. Inbrekers houden namelijk niet van licht. Daarnaast zijn goede sloten op ramen en deuren natuurlijk sowieso geen overbodige luxe.

Meer tips zijn te lezen op www.politie.nl, maak het ze niet te makkelijk.nlof www.hoeveiligismijnwijk.nl.