Terugblik Infravation international market event | Rijkswaterstaat

Terugblik Infravation international market event

Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 03 november 2016- Laatste update: 03 november 2016 12:12 uur

Op 19 oktober presenteerden de innovatieprojecten van het Infravation-programma zich op De Bouwcampus in Delft aan een internationaal publiek.

Ongeveer 150 mensen, afkomstig uit zowel de private als de publieke sector, maakten kennis met de 9 projecten die bijdragen aan het verminderen van de levenscyclus- en onderhoudskosten van infrastructuur. Het evenement was georganiseerd als side-event van IALCCE 2016, Fifth International Symposium on Life-Cycle Civil Engineering.

Infravation is een samenwerkingsverband van wegbeheerders uit 11 Europese landen, de Verenigde Staten, Israel en de Europese Commissie. Het programma stimuleert en versnelt onderzoek en innovaties op het gebied van infrastructuur door middel van gezamenlijke financiering. Een bijzondere internationale samenwerking, omdat de Verenigde Staten voor het eerst meedoen in een dergelijk Europees programma en omdat nationale budgetten grensoverschrijdend worden ingezet. Rijkswaterstaat cooerdineert Infravation.

9 projecten

In 2015 zijn de 9 Infravation-projecten van start gegaan. In 2017 zullen deze innovaties in verschillende landen, waaronder Nederland, worden gedemonstreerd. Een overzicht:

* FASSTbridge en SUREBridge brengen de LCC van stalen bruggen omlaag.

* In SeeBridge wordt met drones geprobeerd bestaande bruggen in een BIM (bouwinformatie model) te zetten.

* SHAPE monitort met geluidsgolven de sterkte van bruggen.

* ECLIPS zorgt voor verminderde slijtage door middel van 'microstructuurinjecties' in betonfase-overgangen.

* In HEALROAD wordt zelfherstellend asfalt gerealiseerd.

* In SEACON wordt zout water gebruikt bij de productie van beton in plaats van schaars zoet water.

* AlterPave en BioRePavation moeten leiden tot hoogwaardiger methodes van asfaltrecycling en milieuvriendelijker bindmiddelen.

Op internationaal niveau zorgt FEHRL voor de communicatie en kennisverspreiding over deze projecten. FEHRL is een internationaal samenwerkingsverband van onderzoeksinstituten. Specifiek voor de Nederlandse markt zal het Infra-Innovatie Netwerk van CROW het gebruik van en kennis over de toekomstige innovaties faciliteren.

Market Event

Tijdens het Infravation international market event op De Bouwcampus kwamen de verwachte resultaten, de manier van communiceren daarover en de beoogde wijze van implementatie aan bod. Rijkswaterstaat zet als cooerdinator maximaal in op de toepassing van de innovaties na afronding van de projecten in 2018. Zo worden binnen de organisatie experts gezocht om de voor Rijkswaterstaat belangrijkste projecten actief te gaan volgen, om zo de kans te vergroten dat de resultaten straks daadwerkelijk worden geimplementeerd. Het market event werd medegeorganiseerd door CROW, De Bouwcampus, het WOW Platform, Bouwend Nederland en NL Ingenieurs.

Meer informatie

Meer informatie kunt u vinden op de website van Infravation. U kunt zich ook abonneren op de nieuwsbrief, aanmelden voor de Infravation LinkedIn-groep en u kunt Infravation volgen op Twitter.