Ziekenhuizen werken samen aan betere zorg voor kanker patienten

31 oktober 2016

Zorgaanbieders in Zuidwest-Nederland hebben een intentieverklaring getekend met het doel excellente oncologische zorg te leveren en de kans op genezing van kanker te vergroten. De patient kan eenduidige zorg van kwalitatief hoog niveau verwachten binnen de gehele regio. Het gaat om zestien ziekenhuizen en twee radiotherapeutische instellingen, waaronder het Erasmus MC Kankerinstituut en het Havenziekenhuis.

Comprehensive Cancer Network

Het CCN (Comprehensive Cancer Network) is een samenwerkingsverband tussen zorgaanbieders in de regio Zuidwest-Nederland, die gericht zijn op het leveren van hoogwaardige oncologische zorg. Deze samenwerking is de afgelopen tijd versneld door het Citrienfonds; een door minister Schippers in het leven geroepen subsidie om te komen tot betere regionale oncologienetwerken. De deelnemende ziekenhuizen vormen de kern van het CCN. De twee andere zorgaanbieders hebben een ondersteunende rol. Binnen het CCN worden concrete afspraken gemaakt met vertegenwoordigers van patienten over de invulling en monitoring van de zorg en mogelijke verbeterpunten.

De gezamenlijke stip op de horizon is excellente zorg voor patienten met kanker, waarbij de regie in handen is en blijft van de patient. Om dit te kunnen realiseren, wordt de zorg zoveel mogelijk geleverd vanuit het perspectief van de patient. Daarnaast wordt de samenwerking tussen de aangesloten zorgaanbieders versterkt. Die samenwerking leidt tot eenduidigheid in de zorg, een hogere zorgkwaliteit en een sterke toename van de nodige innovatiekracht om kanker te kunnen genezen.