Minister Ploumen leidt handelsmissie tijdens staatsbezoek Australie

Nieuwsbericht | 27-10-2016 | 12:45

Minister Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) zal tijdens het staatsbezoek van het koningspaar aan Australie een handelsmissie leiden van 95 bedrijven en instellingen. De missie, die plaatsvindt van 30 oktober tot 4 november, richt zich met name op de thema's voedselzekerheid, gezondheidszorg, sport, logistiek en water. Met 31 miljard euro is Nederland momenteel de 4^e investeerder in Australie. Jaarlijks wordt er voor 4,3 miljard euro aan goederen en diensten geexporteerd.

Het Nederlandse bedrijfsleven staat in het buitenland bekend om het bieden van geintegreerde, innovatieve oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Daar is in Australie vraag naar. Ploumen: `Ondanks het verschil in omvang lijken Australie en Nederland op elkaar. Beide landen hebben te maken met een vergrijzende bevolking en verstedelijking. Onze bedrijven en kennisinstellingen kunnen hierover expertise en ervaringen uitwisselen. Daarnaast kunnen Nederlandse bedrijven een waardevolle bijdrage leveren aan de door Australie geplande investeringen in hun zeehavens en aan het vergroten van de Australische voedselproductie.'

Wanneer het koningspaar het staatsbezoek aftrapt in Perth, reizen minister Ploumen en een deel van de bedrijven naar deelstaat South Australia. In die staat, sterk afhankelijk van landbouw, is veel vraag naar Nederlandse oplossingen voor intensieve landbouw in tijden van droogte en een steeds grotere druk op de gezondheidszorg. In Adelaide ontmoet Ploumen de burgemeester, de gouverneur van South Australia en de Australische ministers van Handel en Landbouw. Ook bezoekt de minister Tonsley Park, een campus met innovatieve bedrijven, en bekijkt ze uitvindingen op het gebied van duurzame energie in het Adelaide Smart Cities Lab. Verder is ze aanwezig bij een matchmakingbijeenkomst voor Nederlandse en Australische bedrijven. In Canberra, het politieke hart van Australie, zal Ploumen een samenwerkingsovereenkomst tekenen om met Australie in Myanmar waterprojecten op te zetten op bijvoorbeeld het gebied van landbouw of overstromingen. Ook bezoekt ze het Australian Institute of Sports, dat verantwoordelijk is voor het Australische topsportbeleid.

Op woensdag 2 november sluit Ploumen zich aan bij het staatsbezoek, dat dan ook Canberra bezoekt. Met het koningspaar en minister Koenders wordt de MH17 herdenking bijgewoond. In het regeringsgebouw zal de Nederlandse delegatie onder andere spreken met de Australische gouverneur-generaal en een staatslunch bijwonen. Op 3 november neemt minister Kamp (Economische Zaken) het stokje over van Ploumen. Hij zal de handelsmissie leiden in Sydney en Melbourne.