Egypte voert anti-terreur campagne in Sinai op

in Midden-Oosten / by Mike Durand / on 04/11/2016 at 14:52 / Tags: CIDI, Egypte, Moslim Broederschap, Terrorisme

Woordvoerder van het Egyptische leger, Mohamed Samir, verklaarde gisteren dat het leger in samenwerking met de politie 36 door terroristen gebruikte locaties in de noordelijke Sinai heeft ingevallen. De invallen vonden plaats in de steden Arish, Rafah en Sheikh Zuwayed. Tijdens de invallen van het Egyptische leger ontstonden meermaals vuurgevechten met terroristen. Hierbij zijn zes terroristen om het leven gekomen en werden er vier opgepakt. Op de locaties werden meerdere wapens en Egyptische leger uniformen in beslag genomen.

De invallen van het Egyptische leger en de politie zijn onderdeel van hernieuwde inspanningen van Egypte tegen wapen- en drugsmokkelaars, dievenbendes en radicale islamisten die zich op het schiereiland hebben gevestigd. Naast de omgekomen en opgepakte terroristen, de wapenvondsten en de legeruniformen werden ook zes bommen gevonden en onschadelijk gemaakt. Tevens vernietigde de Egyptische troepen ook vier auto's en 32 motorfietsen van de extremisten, werd er een brandstof opslagplaats ontdekt en een werkplaats voor het vervaardigen van wapens.

Sinds de machtsovername in 2013 door president Al-Sisi, waarbij president Morsi van de Moslim Broederschap uit zijn functie werd gezet, zijn er al honderden militairen en politieagenten vermoord. De terreur vindt in hoofdzaak plaats in de Sinai woestijn maar er zijn regelmatig ook bomaanslagen in dorpen en steden in de rest van Egypte. Al-Sisi voert een brede campagne tegen terreurgroeperingen in de Sinai en gaf onlangs zijn leger ook toestemming om doelen in buurland Libie aan te vallen. Sisi is ook de belangrijkste initiatiefnemer van de brede Arabische coalitie die in Yemen actie voert tegen militante groeperingen die het land destabiliseren. Lees ook: Leider ISIS in de Sinai gedood door Egypte & ISIS in de Sinai dreigt met geweld tegen Joden en Israel