Noordelijke weggebruikers kiezen: smiley met duimpje helpt meest om aan limiet te houden | Rijkswaterstaat

Noordelijke weggebruikers kiezen: smiley met duimpje helpt meest om aan limiet te houden

Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 04 november 2016- Laatste update: 04 november 2016 15:38 uur

Op de dubbelbaans autowegen N31 en N33 in Drenthe, Friesland en Groningen geldt een limiet van 100 kilometer per uur. Rijkswaterstaat, de politie en het Openbaar Ministerie zijn eind mei gezamenlijk met een campagne gestart om deze limiet onder de aandacht te brengen. Onderdeel van de campagne is een Facebookactie, waarbij weggebruikers mochten stemmen op hun favoriete smiley.

Smileys 100 km_1280x640

Het betreft de smileys die ook op de mottoborden langs de wegen staan. Er is massaal gereageerd op de Facebookactie en duizenden weggebruikers zijn door de actie nog eens extra geattendeerd op de geldende limiet.

Weggebruikers konden kiezen uit 4 verschillende smileys. Er zijn ruim 1500 stemmen uitgebracht en smiley nummer 3, met het duimpje, heeft de meeste stemmen gekregen: 65% van de stemmers vond die smiley het meest overtuigend. Smiley nummer 4 kreeg 25% van de stemmen. Nummer 1 en 2 kregen respectievelijk 6% en 4% van de stemmen.

Positief

Er zijn talloze redenen genoemd waarom de smileys mensen overtuigen om zich aan de limiet te houden. De reden die het meest werd genoemd is dat weggebruikers door de smileys op een vriendelijke, vrolijke manier aan de limiet herinnerd worden. De positieve vorm spreekt veel weggebruikers aan. De politie heeft de indruk dat dat het aantal excessieve snelheidsovertreders gedurende de campagne is gedaald.

Winnaars

Rijkswegen Noord verloot 3 prijzen onder alle mensen die gestemd hebben. De winnaars zijn benaderd en krijgen cadeaubonnen voor auto-accessoires, een slipcursus of een APK met kleine beurt uitgereikt.