Rotterdammers hebben de meeste burnout-klachten


Woerden, 20161105 -- In Rotterdam heeft maar liefst 18 procent van de werknemers last van burnout-klachten. Dit is fors hoger dan het gemiddelde in Nederland wat 13,4 procent betreft. Een slechte werksfeer, hoge werkdruk, conflicten of onduidelijke taken kunnen oorzaken zijn van stress. Een burnout heeft vaak maanden ziekteverzuim tot gevolg en is desastreus voor zowel de werknemer als de werkgever.

Nederlanders ervaren in vergelijking met landen als Griekenland of Zweden een stuk minder werkstress. Enerzijds is dit goed nieuws, maar aan de andere kant zien we ook in eigen land nog veel verbeterpunten. Stressplein.eu zet met de visualisatie van TNO Noord- en Zuid-Holland op de kaart als de provincies met de meeste burnout-klachten. Ruim 18 procent van de Rotterdamse werknemers kan het werk geestelijk niet meer aan. Amsterdam en Den Haag volgen beiden met 17,2 % van de werknemers.  

Het zijn vooral de grote steden die er qua cijfers bovenuit steken. Zo vallen Leiden en Breda (16,7%), Almere (16,5%) en Den Bosch (15,4%) duidelijk op, terwijl het in de kleinere steden beter gaat. Delfzijl doet het zelfs beduidend goed: hier heeft slechts 7% van de werknemers last van burnout-klachten. 

Een burnout herkennen 

Toegeven dat je een burnout hebt blijkt niet altijd even gemakkelijk. Schaamte of trouw willen blijven aan de werkgever spelen hier een rol in. Daarnaast is een burnout soms lastig te herkennen. Hierdoor wordt er soms lang doorgewerkt zonder dat er een behandeling plaatsvindt. Dit heeft op de lange duur nadelige gevolgen voor zowel de werkgever als werknemer.

Werkgerelateerde stress aanpakken 

Een goed begin is het halve werk. Behalve het tijdig herkennen van signalen valt er voor werkgevers nog veel meer winst te behalen. Zoals het aanpassen van de werkomgeving of de taken. Werkgevers kunnen hun problemen onder ogen zien door te ontdekken waar hun klachten vandaan komen. Op Stressplein.eu is alle informatie te vinden die men nodig heeft om beter om te leren gaan met stress. Met de juiste informatie en aanpak kunnen burnout-klachten drastisch verminderd worden.

Waarom de een het wel krijgt en de ander niet 

Bepaalde werknemers kunnen jaren van werkstress ervaren zonder hieronder te lijden. Daar tegenover staat de groep werknemers die bij het minste of geringste overspannen raakt. De werkomgeving speelt hier een grote rol in.

Wanneer deze goed is afgestemd op de werknemer dan kan er beter omgegaan worden met een hoge werkdruk. Te denken valt aan een organisatie die aansluit op de behoeftes van de werknemers. Ook de verstandhouding tussen werknemer en werkgever en tussen collega's onderling is belangrijk. 

Week van de werkstress

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) organiseerd van 14 t/m 17 november de Week van de Werkstress. In het hele land organiseren bedrijven activiteiten om werkstress aan te pakken en het werkplezier te vergroten