MyHeritage lanceert wereldwijde DNA-testservice om etnische herkomst te achterhalen en nieuwe familieconnecties te maken

TEL AVIV, Israel & LEHI, Utah-(BUSINESS WIRE)- MyHeritage, het toonaangevende wereldwijde platform voor het ontdekken, delen en bewaren van familiegeschiedenis, kondigt vandaag de lancering aan van MyHeritage DNA, een mondiale, geintegreerde testservice voor DNA. Deze stap betekent een belangrijk keerpunt voor de DNA-sector, omdat MyHeritage DNA start met de grootschalige internationale introductie van een testkit voor thuisgebruik. De rapporten van deze eenvoudige en betaalbare test zullen tot de beste in de wereld behoren.

Dit Smart News-persbericht bevat multimedia. Bekijk hier het volledige persbericht: www.businesswire.com/news/home/20161108005530/nl/

Introducing MyHeritage DNA (Photo: Business Wire)Introducing MyHeritage DNA (Photo: Business Wire)

MyHeritage heeft wereldwijd 85 miljoen gebruikers met 2,1 miljard stamboomprofielen, biedt 7 miljard historische records en is beschikbaar in 42 talen. Met de nieuwe DNA-service versterkt het bedrijf zijn positie als wereldleider in familiegeschiedenis.

DNA is het erfelijk materiaal in de cellen van het menselijk lichaam waarin een voor iedereen unieke genetische code is opgeslagen. Met de DNA-kit van MyHeritage kunnen gebruikers hun DNA testen en waardevolle informatie over hun familiegeschiedenis en etnische achtergrond verkrijgen. De kit bevat een eenvoudig wanguitstrijkje en kan binnen een minuut worden uitgevoerd. Er hoeft geen bloed of speeksel te worden getest. Het uitstrijkje wordt voor analyse per post naar het lab van MyHeritage DNA verstuurd. De resultaten worden op de MyHeritage-website weergegeven. Aanvankelijk zal MyHeritage DNA twee resultaten bieden: gedetailleerde rapportage over de etnische en geografische herkomst van de gebruiker en DNA-matches om in contact te komen met verwanten. Voor de toekomst staan nog aanvullende functies en mogelijkheden op stapel.

Tot de resultaten van MyHeritage DNA behoren fascinerende etniciteitsrapporten die inzicht geven in welk percentage van het DNA van de gebruiker afkomstig is uit verschillende bevolkingsgroepen rond de wereld. Momenteel bevatten de rapporten 25 bevolkingsgroepen maar dat zal drastisch verbeteren dankzij het unieke MyHeritage-project Founder Population dat vandaag is onthuld. Voor dit grootste DNA-project ooit zijn door MyHeritage uit de 85 miljoen leden meer dan 5000 deelnemers geselecteerd op basis van hun stambomen die getuigden van generatieslange herkomst uit een bepaalde streek of bevolkingsgroep. Dit project wordt in de komende maanden afgerond en zal resulteren in een rijke dataset over het DNA van meer dan 100 bevolkingsgroepen. Daardoor zal MyHeritage de gebruikers een veel fijnmaziger beeld van hun voorouders kunnen geven dan andere diensten. Er zijn tot dusver DNA-kits verzonden naar deelnemers uit alle hoeken van de wereld: van Oezbekistan tot Fiji en van Groenland tot Zuid-Afrika. De standaardrapporten over de herkomst van de deelnemers zijn nu al beschikbaar en de deskundigenrapporten zullen na afsluiting van het project Founder Population kosteloos aan de deelnemers worden overhandigd.

DNA-testresultaten vormen een aanvulling op het kernaanbod van MyHeritage, dat bestaat uit stambomen en historische gegevens: de instrumenten die traditioneel door liefhebbers van familiegeschiedenis worden gebruikt. DNA kan worden gebruikt om een gedocumenteerde stamboomkoppeling te bevestigen of te verwerpen. Ook kan het een antwoord geven op de vraag of twee mensen met dezelfde zeldzame achternaam daadwerkelijk met elkaar verwant zijn. DNA is bovendien onmisbaar om schijnbaar onoverkomelijke obstakels in traditioneel onderzoek te overwinnen. Dat is bijvoorbeeld het geval bij adoptiekinderen die hun biologische familie zoeken en geen toegang hebben tot hun adoptiegegevens. Anderzijds hebben twee mensen die DNA delen en een of meer gezamenlijke voorouders hebben, vaak behoefte aan stambomen en historische gegevens om hun exacte verwantschap in te vullen.

MyHeritage DNA is naadloos geintegreerd met de andere diensten die MyHeritage aanbiedt op het web en mobiele platforms. Daarnaast is het vanaf vandaag beschikbaar via de mobiele app MyHeritage DNA. Dankzij de expertise in stambomen en de levendige community biedt MyHeritage DNA-klanten functies die de meeste concurrenten, met inbegrip van 23andMe, niet bieden. Te denken valt aan de weergave van de stambomen van de meeste DNA-matches om de precieze verwantschapsrelaties vast te stellen en aan het automatisch identificeren van familienamen en geografische locaties die matches gemeen hebben. DNA kan een fascinerende kennismaking met de wereld van familiegeschiedenis betekenen. Gebruikers die door een DNA-test aan hun ontdekkingsreis beginnen, kunnen eenvoudig de andere tools van MyHeritage gebruiken voor verder onderzoek naar wat hen heeft gemaakt tot wie ze zijn.

"Het testen van DNA is de toekomst van (onderzoek naar) familiegeschiedenis", zegt Gilad Japhet, de oprichter en CEO van MyHeritage. "Wij zien DNA als een natuurlijke evolutie van onze business-activiteiten en kijken ernaar uit om het te gebruiken om families te herenigen, nieuwe maatschappelijke initiatieven te ontwikkelen en de levens van miljoenen gebruikers te verrijken."

MyHeritage DNA-kits zijn verkrijgbaar voor de speciale introductieprijs van EUR 79 (exclusief verzendkosten, de prijzen verschillen per land). De kits zijn te bestellen via de website van MyHeritage DNA. MyHeritage heeft al gegevens verzameld van de DNA-kits van een aanzienlijk aantal gebruikers die zich door andere bedrijven hebben laten testen. Daardoor kunnen we op MyHeritage vanaf dag een waardevolle matches bieden. Met de lancering van MyHeritage DNA zal het bedrijf niet langer DNA-kits van andere bedrijven aanbieden. Gebruikers die hun DNA al bij andere bedrijven hebben laten testen, kunnen hun DNA-gegevens nog gedurende een gelimiteerde periode naar MyHeritage uploaden om van gratis DNA-matches te profiteren.

Over MyHeritage

MyHeritage is het toonaangevende wereldwijde platform voor het ontdekken, delen en bewaren van familiegeschiedenis. Als leider in technologie transformeert MyHeritage het ontdekken van familiegeschiedenis tot een toegankelijke en direct lonende activiteit. De wereldwijde community van gebruikers heeft toegang tot een enorme database van historische gegevens, een wereldwijde verzameling stambomen en baanbrekende zoek- en matchingtechnologieen. Als aanvulling op het hoofdmerk MyHeritage biedt MyHeritage DNA technologisch geavanceerde, betaalbare DNA-tests waarmee gebruikers hun etnische herkomst en voorheen onbekende verwanten kunnen achterhalen. MyHeritage biedt een gemakkelijke manier om familiegeschiedenis te ontdekken, delen en bewaren voor toekomstige generaties. MyHeritage en MyHeritage DNA zijn beschikbaar in 42 talen. www.myheritage.nl

Bekijk het oorspronkelijke bericht op businesswire.com: www.businesswire.com/news/home/20161108005530/nl/

Contacts

Voor meer informatie:

MyHeritage

Willeke Binnendijk

Country Manager Nederland

T: 06-83 65 03 93

E: (willeke@myheritage.com)