Ondertekening overeenkomst beheer en onderhoud kwelsysteem | Rijkswaterstaat

Ondertekening overeenkomst beheer en onderhoud kwelsysteem

Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 08 november 2016- Laatste update: 08 november 2016 15:47 uur

Op dinsdag 8 november ondertekenden hoofdingenieur-directeur Nelly Kalfs en burgemeester van Druten, Lucien van Riswijk een overeenkomst Beheer en Onderhoud voor het kwelsysteem in Druten. Rijkswaterstaat betaalt de gemeente eenmalig EUR750.000,- om de 2 kwelvijvers en het drainagesysteem te onderhouden.

Kwel hoort bij een rivierenlandschap. Dat merken ook sommige bewoners die dichtbij de Afferdense en Deestse Waarden wonen. De herinrichting van deze uiterwaarden is onder meer later gestart vanwege de kwelproblematiek. Na uitgebreid onderzoek en in samenspraak met de gemeente Druten en Waterschap Rivierenland heeft Rijkswaterstaat een kwelsysteem gefinancierd, dat is aangelegd door de gemeente. De 2 kwelvijvers en het drainage deel zorgen voor opvang en afvoer van extra kwel als gevolg van de herinrichting van de Afferdense en Deestse Waarden en de dijkverzwaring.

Contact met de omgeving

Nelly Kalfs benadrukte dat goed contact met de omgeving belangrijk blijft. "We merken dat dit project leeft bij de inwoners van Druten, Deest en Afferden. Op open dagen en informatieavonden ervaren we dat mensen alert zijn op kwel in dit gebied.' Met de ondertekening waarborgen gemeente en Rijkswaterstaat dat het aangelegde kwelsysteem goed onderhouden blijft.

Ook de burgemeester sprak tijdens de bijeenkomst. 'Als geen ander zijn de inwoners van onze gemeente betrokken bij de bescherming tegen hoogwater. Het was dan ook geen vraag of we zouden meewerken aan een van de grotere rivierverruimende maatregelen in Nederland. Over de manier waarop hebben we lang, maar zoals vandaag blijkt constructief overlegd. De lusten voor heel Nederland en de lasten voor onze inwoners zijn daardoor in balans.'

Afferdense en Deestse waarden

Rijkswaterstaat richt de Afferdense en Deestse waarden opnieuw in om de waterveiligheid te verbeteren. Belangrijk nevendoel daarbij is de ontwikkeling van 158 ha nieuwe riviernatuur. Kijk voor meer informatie op de projectpagina Herinrichten Afferdense en Deestse Waarden.