Koenders: `Democratie en mensenrechten in Turkije staan onder druk'

Nieuwsbericht | 08-11-2016 | 17:23

Minister Koenders van Buitenlandse Zaken in navolging van de verklaring van de Europese Unie over de ontwikkelingen in Turkije: 'Ik volg de recente ontwikkelingen in Turkije met grote zorg. De democratie en mensenrechten staan onder druk. Het is goed dat er nu een stevige, gezamenlijke verklaring ligt van de 28 lidstaten van de Europese Unie. Ik heb met klem op een glashelder EU-standpunt aangedrongen.

Het zijn ongewone tijden in Turkije, na de staatsgreep van 15 juli. Ik heb er begrip voor dat de schuldigen van de mislukte staatsgreep worden berecht, zolang dat binnen de kaders van de rechtsstaat gebeurt. Dat geldt ook voor het berechten van schuldigen van terrorisme. Maar de laatste ontwikkelingen in Turkije gaan wel heel ver. Zo wordt er gesproken over de mogelijke herinvoering van de doodstraf. Ook neemt de druk op de pers steeds verder toe, met als laatste uiting daarvan de arrestaties van de hoofdredacteur en journalisten van de krant Cumhurriyet. En, heel zorgwekkend: vorige week zijn Selahattin Demirtas en Figen Yuksekdag, leiders van de pro-Koerdische HDP, en andere HDP-parlementariers aangehouden.

Het opheffen van immuniteit van parlementariers vanwege terrorismegerelateerde verdenkingen, waardoor verhoudingsgewijs vooral parlementsleden van de pro-Koerdische HDP waren getroffen, was al zorgelijk. Maar dit is ronduit slecht nieuws. Deze verscherping van de situatie rondom de HDP onderstreept nog een keer hoe belangrijk het is dat er een politieke oplossing komt: dat de wapens in het zuidoosten worden neergelegd en dat de regering de dialoog aangaat met de democratisch verkozen oppositie.

Het is en blijft ondertussen essentieel dat alle stappen die Turkije neemt, zeker in het geval van de HDP-parlementariers, volledig in overeenstemming zijn met de rechtsstaat, het recht op een eerlijk proces en fundamentele vrijheden. Daarom is het goed dat de ministers van Buitenlandse Zaken maandag in Brussel over Turkije spreken.'

Documenten

* Declaration by the High Representative on behalf of the EU on the latest developments in Turkey

Media article | 08-11-2016