UNICEF: met 1,4 miljoen doden zijn longontsteking en diarree grootste ‘killer’ onder kinderen

onder embargo tot 11 nov 01u

10 november 2016

UNICEF: met 1,4 miljoen doden zijn longontsteking en diarree grootste ‘killer’ onder kinderen

Door longontsteking en diarree komen jaarlijks 1,4 miljoen kinderen om het leven. De overgrote meerderheid van deze kinderen leeft in landen met een laag tot gemiddeld inkomen. Dit sterftecijfer is zorgwekkend hoog, zeker omdat het ziektes betreft die goed te voorkomen zijn: er zijn effectieve en relatief goedkope methodes om deze ziektes tegen te gaan. Voorbeelden daarvan zijn vaccinatie, borstvoeding, basis gezondheidszorg en het verminderen van luchtvervuiling in huis. Dat staat in het nieuwe rapport dat UNICEF vandaag uitbrengt, ‘One is Too Many: Ending Child Deaths from Pneumonia and Diarrhoea’.

Vooral longontsteking is een grote boosdoener voor kinderen onder de vijf jaar. De ziekte nam in 2015 het leven van bijna één miljoen kinderen, dat is ongeveer één kind per 35 seconden. In totaal is dat meer dan malaria, tuberculose, mazelen en AIDS samen. Ongeveer de helft van alle longontsteking gerelateerde kindersterfte is verbonden met luchtvervuiling. Tijdens de COP22 in Marokko moet daar wat aan worden gedaan, aldus UNICEF.

“Er is een duidelijk verband dat luchtvervuiling door klimaatverandering schadelijk is voor de gezondheid en ontwikkeling van kinderen. De luchtvervuiling veroorzaakt longontsteking en andere luchtweginfecties,” zegt UNICEF-directeur Fatoumata Ndiaye. “Wereldleiders kunnen tijdens de COP22 kinderlevens redden door afspraken te maken die de luchtvervuiling moeten verminderen en door mee te doen met investeringen in preventie en gezondheidszorg.”

“Ook Nederland heeft een verantwoordelijkheid voor kinderen als gesproken wordt over klimaatverandering”, zegt Sabine de Jong van UNICEF Nederland. “Het budget voor ontwikkelingshulp neemt met miljoenen af, terwijl er nu juist zo hard hulp nodig is voor een schone leefomgeving en gezondheidszorg voor kinderen.”

Net zoals longontsteking kan diarree, in veel gevallen, gelinkt worden aan klimaatverandering. De afgenomen hoeveelheid schoon drinkwater heeft als gevolg dat kinderen een grotere kans hebben op diarreeziekten en riskeren een verminderde fysieke en cognitieve groei. Sinds het jaar 2000 zijn bijna 34 miljoen kinderen om het leven gekomen door longontsteking en diarree. Als er niet geïnvesteerd wordt in belangrijker preventie- en behandelingsmaatregelen, verwacht UNICEF dat er tussen nu en 2030 nog 24 miljoen kinderen om het leven komen door longontsteking en diarree.

“Deze ziektes hebben een disproportioneel aandeel in de hoeveelheid kindersterfte en zijn relatief goedkoop om te behandelen,” zegt Ndiaye. “Toch krijgen de behandelingen maar een fractie van de wereld gezondheid investeringen en dat is volkomen onlogisch. Daarom vragen wij om meer fondsen voor beschermende, preventieve en behandeling interventies waarvan wij weten dat ze kinderlevens kunnen redden.”UNICEF raadt aan om meer te financieren in de algemene gezondheidszorg voor kinderen en ook voor middelen die gericht zijn op groepen kinderen die kwetsbaar zijn voor longontsteking en diarree. Dat zijn de jongste bewoners van landen met een lager en middelmatig inkomen. Het rapport toont aan dat: