Grote vissenverhuizing

Geplaatst op 8 november 2016 om 10:19

Een bijzondere verhuizing in DierenPark Amersfoort: 800 koikarpers krijgen een tijdelijk nieuw onderkomen. Hun oorspronkelijke woonomgeving, de Koi-vijver, ondergaat namelijk een grote opknapbeurt. Hiervoor wordt 1,5 miljoen liter water tijdelijk weggepompt. "Er leven zoveel vissen in de vijver dat zo'n opfrisbeurt om de zoveel jaar noodzakelijk is. Wij maken van die gelegenheid mooi gebruik om de leefomgeving van de vissen nog beter te maken", vertelt onze koikarper-expert Marjo.

Onderwater wordt een gedeelte van de vijver volledig beplant met waterplanten. "Een natuurlijk filtratiesysteem: de planten zuiveren het water dat de kwaliteit ervan flink ten goede komt", legt Marjo uit. "Daarnaast zorgen de waterplanten ook voor extra zuurstof. Dat is nodig ook, want onze vissengroep groeit als kool. Tijdens de vissenverhuizing, brengen wij elke individuele vis in kaart en ontdekken wij veel kleintjes. Vruchtbaar water dus."

Over een paar dagen ziet de vijver er weer als nieuw uit. Ondertussen verblijven de vissen in twee grote, tijdelijke verblijven achter de schermen van de Amersfoortse dierentuin. "Ik ben er zeker van dat de karpers zich straks meer dan ooit als een vis in het water voelen", besluit Marjo.