Uitbreiding aardbeienteelt in de Gazastrook

in Israel / by Mike Durand / on 11/11/2016 at 13:43 / Tags: Gaza, Hamas, VS

Palestijnse aardbeiboeren uit de Gazastrook en ambtenaren van het Israelische Civiele Bestuur vergaderden donderdag over plannen om een project op het gebied van aardbeienteelt in de Gazaanse Bisan vallei uit te breiden. Het project is gestart op een oppervlakte van ongeveer 4 hectare en heeft tot nu toe 425 ton aardbeien opgeleverd. De Palestijnse boeren die aan het project deelnemen hebben inmiddels een totaal omzet van 1,2 miljoen euro weten te genereren.

Na afloop van de vergadering bracht het Israelische civiele bestuur een verklaring uit dat door het bewezen succes van de aardbeiboeren het grondoppervlak voor de teelt in de Bisan vallei zal worden vergroot naar 15 hectare. De Palestijnse boeren zullen bij uitbreiding van de aardbeienteelt ondersteund worden door het Israelische ministerie van Landbouw, het Israelische civiele bestuur en de Amerikaanse hulporganisatie USAID. Tevens zullen de Palestijnse boeren samen gaan werken met het Israelische bedrijf Bio Bee dat gespecialiseerd is in organische meststoffen en insecticiden.

De landbouwsector in de Gazastrook heeft sinds 2007 te leiden onder de Israelische blokkade die werd ingesteld na de gewelddadige machtsovername van de terreurbeweging Hamas van de Gazastrook. Ook hebben de drie oorlogen met Israel, sinds 2008 en de laatste in 2014, de landbouwsector in de kustenclave geraakt. Na de zomeroorlog van 2014 heeft Israel de exportbeperkingen die golden voor producten uit de Gazastrook versoepeld en de export vanuit de Gazastrook vervijfvoudigde hierop in 2015.