Associate degree krijgt zelfstandige status in hoger onderwijs

Nieuwsbericht | 11-11-2016 | 14:30

Het hoger onderwijs krijgt er een opleidingsniveau bij. Naast de hbo-bachelor, de hbo-master, de wo-bachelor en de wo-master krijgt nu ook de Associate degree (Ad) een eigen plek in het hoger onderwijsstelsel. De ministerraad heeft op voorstel van minister Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap ingestemd met een wetsvoorstel waarmee de zelfstandige status van de Ad wordt geregeld.

De Ad bestaat nu als een tweejarig traject dat gekoppeld moet zijn aan een hbo-bachelor. Door die koppeling los te laten ontstaat meer ruimte voor de Ad om een eigen pedagogisch concept en arbeidsmarktprofiel te ontwikkelen. Hierdoor krijgt de Ad een eigen identiteit en wordt ze herkenbaar als zelfstandige opleiding. Door een grotere verscheidenheid aan Ad's ontstaat voor studenten meer keuzevrijheid.

De instelling die een Ad verzorgt moet de doorstroom naar een hbo-bachelor blijven ondersteunen, als de Ad-student daar behoefte aan heeft. De Ad zal straks ook zelfstandig gekeurd (geaccrediteerd) worden, waar ze nu nog meeloopt in de accreditatie van de verwante bachelor-opleiding.

De Ad voorziet vooral in de behoefte van mbo-studenten en werkenden die wel verder willen leren maar niet een volledige hbo-bachelor willen volgen. Minister Bussemaker: `We geven hiermee een belangrijke impuls aan stapelen en Leven Lang Leren.' Voorbeelden van Ad-trajecten zijn een opleiding tot leidinggevende in de detailhandel, zoals bedrijfsleider, of een opleiding tot officemanager.

De ministerraad heeft ermee ingestemd het wetsvoorstel voor advies aan de Raad van State te zenden. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer.