Lezers en schrijvers vieren jubileum op uitverkocht 20e Lezersfeest

Op zaterdagavond 12 november 2016 vond de feestelijke 20e editie van het Lezersfeest plaats in de Centrale Bibliotheek Rotterdam.

Lezers en schrijvers vieren jubileum op uitverkocht 20e Lezersfeest

Op zaterdag 12 november vierden lezers en schrijvers uitbundig samen het 20e jubileum van het Lezersfeest in een uitverkochte Centrale Bibliotheek Rotterdam. Na de opening van deze jubileumeditie door Theo Kemperman (de huidige directeur van Bibliotheek Rotterdam) en Frans Meijer (oud-directeur en initiator van het eerste Lezersfeest) droeg Metro-columniste Elfie Tromp een speciaal voor het Lezersfeest geschreven column voor. Daarna kon op maar liefst negen podia worden genoten van optredens door en interviews met o.a. Saskia Noort, Herman Koch, Paulien Cornelisse, Dimitri Verhulst, Herman Brusselmans, Jules Deelder, Wim Helsen, Joost Prinsen, Ellen Hoog en Jet van Nieuwkerk. De Rotterdamse formatie Shaky Ground zorgde ter afsluiting voor een volle dansvloer met hun mix van golden oldies en hedendaagse hits.

Uitbundige jubileumeditie

Op het uitgebreide programma van deze extra feestelijke jubileumeditie passeerden veel oude bekenden de revue. Drie auteurs van het eerste uur maakten wederom hun opwachting; Nelleke Noordervliet, Herman Brusselmans en Jules Deelder waren zowel op het eerste Lezersfeest in 1997 aanwezig als op de 20e editie. Ernest van der Kwast en Wilfried de Jong keerden na hun legendarische optreden in 2009 terug als het gelegenheidsduo Kwast & Kaal. Deze wervelende literaire show werd muzikaal begeleid door Rotterdamse band Ocobar en mondde wederom uit in een jamsessie met Nico Dijkshoorn. Ook het Rotterdamse stadsdichterschap vierde een jubileum; op het Lezersfeest werd samen met alle stadsdichters terug gekeken op het 10-jarig bestaan.

Handen uit de mouwen

Lezersfeest bezoekers konden ook zelf de handen uit de mouwen steken. Dagblad Metro maakte voor de derde keer op rij samen met bezoekers een festivalkrant, die aan het eind van de avond werd uitgedeeld. Een digitale versie verschijnt binnenkort op lezersfeest.nl. Columniste Elfie Tromp trakteerde een selectie Metro lezerscolumnisten op een workshop columns schrijven. Ook mochten twee gelukkige prijswinnaars ieder drie vragen stellen aan Ellen Hoog en Herman Brusselmans. Verder kon men meedoen met de 20 jaar Lezersfeest- en popquiz, een persoonlijke boekenlegger maken bij Lasert de Lezer en Tegeltjeswijsheden schilderen. De leukste herinneringen aan 20 jaar Lezersfeest konden worden vastgelegd op een Pretty ABC foto en bij de herinneringszuil.

Gezonde boeken en filosoferen met Erasmus

Onder de noemer Op het lijf geschreven stonden in Muziekweb ‘gezonde boeken’ centraal. Presentatrice Jet Sol vroeg tophockeyster Ellen Hoog, Ronald Giphart & Marc van Vugt, Jet van Nieuwkerk en Kris Verburgh het hemd van het lijf over gezond eten, lifestyle, beweging en de bijbehorende wetenschappelijke theorieën. Filosofie, taal, debat, gedrag, humor en satire kwamen aan bod op een speciaal Erasmuspodium. Tussen interviews van Paulien Cornelisse, Hans Achterhuis, Japke-d. Bouma en Ruben Mersch droeg Daan Windhorst verhalen voor. Bezoekers kregen ook de hele avond de gelegenheid de interactieve Erasmus Experience rondom het werk van Erasmus te doorlopen.

Het Lezersfeest en de toekomst

Het Lezersfeest is inmiddels uitgegroeid tot een vaste waarde in de literaire festivalwereld. Het is een plek waar lezer en schrijver elkaar ontmoeten en waar men op de hoogte wordt gehouden van de nieuwste boeken en actuele auteurs. Het Lezersfeest weet op een laagdrempelige manier bezoekers kennis te laten maken met en te interesseren voor lezen en literatuur en combineert succesvol inhoud met ontspanning. In verband met het negatieve advies van de Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur staat de toekomst van het succesvolle evenement helaas op de tocht. De gemeenteraad neemt een definitief besluit op 24 november aanstaande. Volg ons op Twitter en Facebook voor het laatste nieuws.

Alle foto’s worden zo snel mogelijk op www.lezersfeest.nl geplaatst. Een eerste selectie staat al op de Lezersfeest Facebook pagina.