Netanyahu tegen legalisering "buitenposten"

in Israel / by Mike Durand / on 14/11/2016 at 13:21 / Tags: CIDI, Knesset, nederzettingen, onderwijs, Westbank

De Israelische ministeriele commissie heeft gisteren een omstreden wetsontwerp voor de legalisering van 'buitenposten' op privaat Palestijns land, op de Westbank, goedgekeurd en daarnaast ook doorgedrukt ter stemming naar de wetgevende commissie, dit geheel tegen de wil van de Israelische premier Neatanyahu. Het wetsvoorstel is afkomstig van rechtsgeorienteerde Israelische ministers en om in werking te treden zal de Knesset meermaals moeten stemmen over het voorstel.

Netanyahu drong er bij de ministers op aan de stemming over het omstreden wetsvoorstel uit te stellen en te wachten op een beslissing van het hoogste gerechtshof in Jeruzalem. Een eerdere uitspraak van dit gerechtshof was het bevel dat de op privaat Palestijns land gebouwde buitenpost Amona bij Ramallah tegen 25 december moest worden ontruimd. De regering wil zeven maanden uitstel om een oplossing te vinden. Dat wezen echter zowel de Israelische kolonisten als de Palestijnse grondbezitters van de hand. (Lees ook: Illegale buitenpost Amona: `ontruiming of legalisatie')

Op de Westbank zijn ongeveer 100 illegale "buitenposten" te vinden naast de 120 officiele nederzettingen. Volgens internationaal recht zijn overigens alle nederzettingen en buitenposten op de Westbank en Oost-Jeruzalem illegaal. Volgens de Israelische krant Haaretz heeft het wetsvoorstel geleid tot een confrontatie tussen premier Netanyahu en minister van Onderwijs Bennet, van de partij The Jewish Home. Netanyahu beschuldigde Bennett er tevens van een wetsvoorstel te promoten dat niet bestand is tegen juridische toetsing. De Israelische procureur-generaal Avichai Mandelblit waarschuwde al eerder dat het wetsontwerp, zelfs in een afgezwakte versie, een overtreding van het internationale recht is.