Arnhem blikt met trots terug op Giro


Arnhem blikt met trots terug op GiroVandaag publiceerden Giro Gelderland en de HAN (Hogeschool Arnhem / Nijmegen) de resultaten van de evaluatie van de start van de 99e Giro d’Italia in Gelderland. Belangrijkste conclusie voor de projectorganisatie: de vooraf gestelde doelen zijn gehaald. Ook in Arnhem wordt met veel trots teruggekeken op het wielerevenement.
Wethouder Gerrie Elfrink: "De Giro heeft Arnhem drie dagen roze gekleurd en ons bruto lokaal geluk vergroot. Dat werd in de maanden voorafgaand aan het evenement langzaam opgebouwd en kwam tijdens het evenement tot een hoogtepunt. De sfeer in de stad was fantastisch. Iedereen genoot van de sport, de side-events in de stad en de wijken en natuurlijk van het sportieve succes van onze eigen Maarten Tjallingii. Met de organisatie van de Giro hebben we aangetoond een dergelijk evenement professioneel en binnen het door de Arnhemse raad beschikbaar gestelde budget te kunnen organiseren. Sterker nog, we houden in Arnhem zelfs nog wat over voor andere evenementen."

Het evenement werd op 7 en 8 mei in Arnhem door 61.000 enthousiaste sportliefhebbers bezocht. Jong en oud, van binnen en buiten Arnhem. Zij besteedden met elkaar ruim € 2.000.000,-. Arnhem bruiste. Het parcours dat door Arnhem werd gereden, was zo bedacht dat het de Arnhemse iconen in beeld zou brengen. De live-beelden die door miljoenen mensen zijn bekeken, brachten het Nederlands Openlucht Museum, Burgers' Zoo, het nieuwe station en Sonsbeek prachtig in beeld.

In samenwerking met de ondernemers, die zich speciaal voor de Giro verenigden in "De Kopgroep", werd de binnenstad voorzien van waslijnen met roze shirts zoals we die kennen vanuit Italië en vonden er in de winkels acties plaats voor het winkelend publiek.

Piazza's en mercato's

In 22 wijken verspreid over heel Arnhem werden piazza's gehouden. Met een beetje financiële hulp van de projectorganisatie en een pakket om de wijk roze te versieren, werden buurtfeesten gehouden. In diverse wijken was dat al jaren niet gebeurd en zijn er inmiddels plannen voor komend jaar gemaakt.

Mercato's in de binnenstad lieten de bezoekers kennismaken met de Italiaanse (eet)cultuur. Een van de doelstellingen die de gemeente Arnhem wilde bereiken met de organisatie van de Giro was een evenement dat voor een heel breed publiek in heel Arnhem wat te bieden had. Dat is door de hoeveelheid en variatie in side events dat in de stad heeft plaatsgevonden, gerealiseerd.

Binnen budget

De provincie en de drie organiserende steden hadden afgesproken dat de steden ieder 10% van een eventueel tekort voor hun rekening zouden nemen. Voor Arnhem komt dit neer op een bedrag van € 36.510,--. In totaal bedragen de kosten voor Arnhem € 386.510,--. In de bestemmingsreserve evenementen was € 542.000,-- gereserveerd voor de Giro d’Italia. Er blijft dus € 155.000,-- over voor andere evenementen.

De complete rapporten

Het eindrapport  van de Giro Gelderland project organisatie en het HAN rapport, zijn te downloaden via: www.girogelderland.nl/pers of bekijk de infographic (pdf 956 kB) over wat de Giro Arnhem heeft opgeleverd.
Publicatiedatum: 15 november 2016
Uitgelicht