Vleermuizen betrekken nieuwe woningen | Rijkswaterstaat

Vleermuizen betrekken nieuwe woningen

Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 15 november 2016- Laatste update: 15 november 2016 10:46 uur

Al 7 van de 20 nieuwe vleermuiskasten langs de A27 bij het Hilversums Wasmeer zijn inmiddels bewoond. Dat ontdekte ecoloog Victor Loehr van Rijkswaterstaat vorige maand.

De vleermuizen zijn net te zien door de spleet aan de onderkant van de kast.

'Er zitten 3 verschillende soorten vleermuizen in de kasten. De meeste zijn gewone en ruige dwergvleermuizen, maar in 1 kast zat ook een watervleermuis', vertelt Loehr enthousiast.

NOZOS

Afgelopen voorjaar heeft de Noord-Hollandse Zoogdier Studiegroep (NOZOS) langs de A27 op terreinen van het Goois Natuurreservaat 20 vleermuiskasten opgehangen. Rijkswaterstaat had ze gedoneerd aan de studiegroep, omdat ze elders overbodig waren geworden. Het bos is in deze omgeving relatief jong, waardoor er weinig holten in bomen zitten waar vleermuizen gebruik van kunnen maken. De kasten zijn extra verblijfplaatsen voor vleermuizen. Het is een eerste maatregel om de natuurkwaliteit langs de A27 te verbeteren.

Faunatunnel

Vleermuizen maken veelvuldig gebruik van een groot aantal onderdoorgangen onder de A27 en A1 om de weg te kruisen. 'Tijdens de werkzaamheden zorgen we ervoor dat de dieren dat kunnen blijven doen, zonder dat ze worden verstoord', aldus Loehr.

Niet alleen de vleermuizen hebben de aandacht van Rijkswaterstaat en de aannemerscombinatie. In de plannen van de aannemer zit ook de aanleg van een grote faunatunnel (Monnikenberg) onder de A27 om de natuurgebieden aan weerszijde van de rijksweg met elkaar te verbinden. Daarnaast worden voorzieningen voor onder andere dassen en boommarters aangelegd om de weg en andere obstakels veilig te passeren. Daarover meer in een volgende nieuwsbrief.

Meer nieuws

* Meer nieuws A27/A1: aanpassing aansluiting Utrecht-Noord - knooppunt Eemnes - aansluiting Bunschoten-Spakenburg