Afvaloven voldoet niet aan vergunning

Persbericht

Afvaloven voldoet niet aan vergunning

Stichting verzoekt om sluiting

Uit onderzoek dat de stichting afvaloven Nee heeft laten verrichten blijkt dat de verbrandingstemperatuur van de Harlinger afvaloven niet voldoet aan de eisen van de milieuvergunning. Omdat er beneden een temperatuur van 850 graden Celsius grote kans op vorming van dioxinen is, heeft de wetgever bepaald dat zulke temperaturen niet mogen voorkomen. Om dit te controleren hadden er in de REC volgens de wet en de milieuvergunning twee onderzoeken verricht moeten zijn. Terwijl het tweede nooit uitgevoerd is, blijkt uit nadere bestudering van de metingen van het eerste onderzoek dat de vereiste temperatuur niet wordt gehaald.

In 2014 constateerde een redacteur van de Harlinger Courant tijdens een bezoek aan de oven ook al dat de verbrandingstemperatuur binnen het tijdsbestek van een maand meerdere malen aanzienlijk lager was dan 850 graden Celsius. Diverse partijen hebben sindsdien tevergeefs om inzage in de temperatuurgegevens van de REC gevraagd. Ondertussen treden er sinds de oplevering van de installatie met grote regelmaat storingen op in de REC. De vervanging van al het tegelwerk in 2015 heeft geen verbetering gebracht, en de storingen zijn alleen maar toegenomen qua ernst en aantal.

De stichting afvaloven Nee vindt daarom dat de maat nu eens te meer vol is, en heeft advocaat Sarolea verzocht om bij de provincie aan te dringen op sluiting.