Oranjes hofleverancier voor namen werken Rijkswaterstaat | Rijkswaterstaat

Oranjes hofleverancier voor namen werken Rijkswaterstaat

Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 15 november 2016- Laatste update: 15 november 2016 16:19 uur

Maximakanaal, Prinses Beatrixsluizen, Prins Clausplein, veel wegen, waterwegen en objecten van Rijkswaterstaat dragen een naam van de Oranjes uit het verleden en heden. Voor het royaltyprogramma Blauw Bloed reden om eens aandacht te besteden aan de band tussen de werken van Rijkswaterstaat en het koninklijk huis.

Koningin Maxima (rechts met hoed) tijdens de opening van het naar haar (Maximakanaal) vernoemde kanaal

Uitzending

De uitzending van het EO-programma is nu online al te zien en zal komend voorjaar ook op televisie worden uitgezonden. In het programma-item leidt Rijkswaterstaat-woordvoerder Michel de Vos de programmamakers rond langs werken van Rijkswaterstaat die de naam van iemand uit de koninklijke familie dragen; de meer recente werken, zoals het Maximakanaal, vernoemd naar koningin Maxima, maar ook minder recent, zoals de Beatrixsluis en het Prins Clausplein.

Bevoegd

Maar hoe komt zo'n naam tot stand? Hoewel Rijkswaterstaat na oplevering eigenaar en beheerder van een object is, stelt zij niet zelf de naam vast. Dat is volgens de Gemeentewet de wettelijke bevoegdheid van de gemeente(n) op welk grondgebied het kunstwerk is gelegen. Het regionale organisatieonderdeel van Rijkswaterstaat neemt wel het initiatief in het voortraject.

Prinses-Beatrixsluis 1280x640 De Prinses Beatrixsluis

College

Formeel dient het college van burgemeester en wethouders van betrokken gemeente hiertoe een besluit te nemen. Dit gebeurt op voorspraak van een besluit van de gemeentelijke straatnamencommissie. Het kan zelfs zo zijn dat een kunstwerk op het grondgebied van twee gemeenten ligt. Bij veel bruggen is dit het geval. Dan moeten beide colleges van burgemeester en wethouders de naamkeuze formeel bekrachtigen.

Toestemming

Als de keuze voor een naam van iemand uit het Koninklijk Huis, moet het ministerie van Algemene Zaken daar ook nog eens expliciet toestemming voor geven. De Oranjes zijn de enigen die tijdens hun leven hun naam kunnen verbinden aan een object van Rijkswaterstaat. Voor andere personen kan dat alleen postuum.

Prins Clausplein 2 1280x640 Het Prins Clausplein

Hernoeming

Het komt ook voor dat een object of kunstwerk later hernoemd wordt. Zo kwam in 2013 het verzoek vanuit de gemeente Den Haag om een viaduct over de A12 te hernoemen in Koning Willem-Alexanderviaduct. Via regulier bestuurlijk overleg met de hoofd-ingenieur directeur van Rijkswaterstaat en de betrokken gemeente werden deze verzoeken opgepakt, waarbij gebleken draagvlak voldoende was om de formele procedure voor de naamswijziging in gang te zetten.