Frans Timmermans en Marianne Thyssen ontvangen de BeNeLux-Europa Prijs 2016


Erkenning van hun niet aflatende inspanningen om de onderlinge verbondenheid en het sociale gezicht van Europa te realiseren

Brussel/'s-Hertogenbosch, 20161116 -- EU-vicevoorzitter Frans Timmermans en EU-commissaris Marianne Thyssen krijgen de BeNeLux Europa Prijs 2016 voor hun niet aflatende inspanningen om de onderlinge verbondenheid en het sociale gezicht van Europa te realiseren. Zo’n Europa kun je dan zien als uitbouw en in het perspectief van de drie sinds 1958 samenwerkende Benelux-landen. De prijs wordt op zaterdag 19 november a.s. aan hen beiden uitgereikt door voorzitter prof. dr. Anton van der Geld en raadsheer prins Charles-Louis de Merode tijdens de plechtige zitting van de Stichting BeNeLux-Universitair Centrum (B.U.C.) in het stadhuis van ’s-Hertogenbosch.

Deze prijs wordt verleend aan personen of instellingen die uitzonderlijke prestaties hebben verricht op het gebied van de Benelux-samenwerking en -vriendschap, met bijzondere aandacht voor de bevordering van de Europese samenwerking en integratie.
De BeNeLux Europa Prijs wordt sinds 1999 door het B.U.C. uitgereikt. Zij is eerder toegekend aan onder meer Herman Van Rompuy, Jan Peter Balkenende, Jean-Claude Juncker, Pieter van Vollenhoven, Guy Verhofstadt, Neelie Kroes.

De BeNeLux Europa prijs heeft het doel aan te moedigen tot interstatelijke samenwerking en geeft tevens aan waar zich hoopvolle ontwikkelingen voordoen door de geleverde inspanningen van haar laureaten.

Juist nu Europa in ongewisse tijden verkeert, nu de economie tekenen van herstel vertoont, geven bijvoorbeeld de moeilijk in te schatten politieke ontwikkelingen in Amerika reden tot zorg, zeker met de aanstaande Brexit, waarmee veel Trumpgezinde Amerikanen hun gevoelens vergeleken.

Sterke schouders en een groot politiek vermogen zijn nodig om Europa onder deze omstandigheden rustig en vastberaden door deze onzekere tijd te loodsen.

Daarbij richt het oog zich hoopvol op de EU-commissie, die hierin een belangrijke rol speelt.Hierin en in de positie van de Benelux in Europa spelen EU-vicevoorzitter Frans Timmermans en EU-commissaris Marianne Thyssen een uitermate belangrijke rol en dat doen zij ieder op eigen wijze voortreffelijk. De laureaten proberen een antwoord te vinden op de vragen die de huidige situatie van Europa oproept.

Om die reden is de prijs aan de EU laureaten Timmermans en Thyssen toegekend  “voor hun niet aflatende inspanningen om de onderlinge verbondenheid en het sociale gezicht van Europa te realiseren, zulks in het perspectief van de Benelux-samenwerkingsgedachten”. 

Informatie en aanmelding: info@benelux-universitair-centrum.org 

www.benelux-universitair-centrum.org 

Bijlage: uitnodiging